1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Varuskunnissa ollaan valmiina uusien alokkaiden tuomien koronatartuntojen varalta
Ajan­kohtai­sta

Varuskunnissa ollaan valmiina uusien alokkaiden tuomien koronatartuntojen varalta

Puolustusvoimat pärjää koronan kanssa kohortoimalla joukkonsa. Lomalla tulleet flunssat sairastetaan loppuun kotona.

Varuskunnissa ollaan valmiina uusien alokkaiden tuomien koronatartuntojen varalta Kuva 1 / 1 Kuva: Pauli Vine, Puolustusvoimat

Puolustusvoimissa odotetaan rauhallisin mielin tänään palvelukseen astuvaa 12 000 alokasta, vaikka osa heistä todennäköisesti tuo koronan tullessaan.

– Olemme varautuneet hyvin, joten siinä mielessä en ole huolissani. Toki koronatartunnan saaneita varmasti on joukossa, toisin kuin heinäkuun saapumiserässä, jossa ei ollut yhtään koronatapausta, sanoo kenttälääkinnän palveluyksikön johtaja Jari Autti Sotilaslääketieteenkeskuksesta.

Kenttäsairaanhoitajat ovat alokkaita vastassa varuskuntien porteilla, ja jokainen alokas täyttää oirekyselyn. Etukäteen heille on tiedotettu, että oireisena ei pidä tulla paikalle.

Jos alokas kuitenkin on saapuessaan oireinen, hänelle tehdään koronatesti, hänet asetetaan erilleen muista sekä määrätään palvelusvapaa, tai hän palaa mahdollisuuksien mukaan kotiinsa sairastamaan.

Kohortointi kolmeen porukkaan

Puolustusvoimat on toistaiseksi pärjännyt koronaepidemian kanssa hyvin.

– Meillä on ollut vähän tapauksia ympäröivään yhteiskuntaan nähden, Autti kertoo.

Eräs keino rauhallisen tilanteen taustalla on varusmiespopulaation kohortointi kolmeen osastoon, joista yksi on kaksi viikkoa varuskunnassa, toinen maastossa ja kolmas kotilomalla.

Varusmiehet ja heidän kouluttajansa eivät missään vaiheessa kohtaa muita osastoja. Myös osastojen sisällä on jakoa joukkoyksiköittäin.

Käsi- ja yskimishygieniaan ja etäisyyksien pitämiseen on alusta saakka kiinnitetty huomiota, ja Autin mukaan varusmiehet ovat noudattaneet ohjeita hyvin.

Osa koronaan sairastuneista varusmiehistä sairastaa tautinsa eristyksissä varuskunnassa, mutta jos kotona on muitakin sairastuneita, kotiinkin voi päästä. Kaikki infektio-oireiset ja koronalle altistuneet pidetään erillään muista varusmiehistä.

Keväästä saakka sääntönä on ollut, että lomilta ei saa palata infektio-oireisena, vaan silloin otetaan yhteys kotipaikkakunnan terveydenhuoltoon. Vaikka kyseessä olisi tavallinen flunssa, se sairastetaan loppuun kotona. Tämä on vähentänyt varusmiesten infektioita jopa 30 prosentilla ja samalla koronatestien tarvetta.

Testiin matalalla kynnyksellä

Puolustusvoimissa on viime kevään jälkeen tehty reilut 5700 koronatestiä, joista 40 on ollut positiivisia.

Lue myös

– Oireettomia emme käytännössä testaa, mutta jos oireita on, testi tehdään erittäin matalalla kynnyksellä, Autti kertoo.

Yhteensä koronaan on sairastunut 98 varusmiestä, joista valtaosa on saanut tartunnan loma-aikana. Kaikki ovat sairastaneet taudin lievin oirein.

Puolustusvoimissa on ollut vain kolme tartuntaketjua, jossa varusmies on tartuttanut toisen varuskunnassa. Yhteensä sairastuneita näissä ketjuissa on reilu kymmenen.

Autti näkee huolenaiheena uudet, mahdollisesti helpommin leviävät virusvariantit. Varuskunnissa on infektioalttiit olosuhteet, ja varusmiehet ovat tiiviisti tekemisissä keskenään, joten riski sairauden leviämiselle on olemassa.

Varusmiesten rokottamisajankohdasta ei ole vielä ole tietoa. Autti arvioi, että viimeistään heinäkuun saapumiserä olisi rokotettu jo siviilissä tai rokotettaisiin palveluksen alussa.

Kuva: Pauli Vine / Puolustusvoimat

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.