Varusmiehet alttiita bakteerien oireettomalle nielukantajuudelle
Oireettomilla varusmiehillä tavataan myös vaikeita infektioita aiheuttavia meningokokkityyppejä. Tutkimushavainnot tukevat tupakoimattomuuden edistämisen tärkeyttä myös varusmiespalveluksen aikana.
LL Ulla Jounion väitöstutkimuksessa havaittiin, että oireeton bakteerien nielukantajuus lisääntyy merkitsevästi varusmiespalveluksen aikana. Oireettomilla varusmiehillä tavataan myös meningokokkibakteerin geenimuotoja, jotka ovat potentiaalisia taudinaiheuttajia.
Elimistön puolustusjärjestelmässä toimivan molekyylin, mannoosia sitovan lektiinin (MBL), pieni pitoisuus veressä oli yhteydessä bakteerien nielukantajuuteen tupakoimattomilla varusmiehillä. Pieni pitoisuus selittyi erilaisten MBL:n geenimuotojen avulla.
Lisäksi havaittiin, että tupakointi oli merkittävä itsenäinen riskitekijä pneumokokin, meningokokin sekä betahemolyyttisten streptokokkien nielukantajuudelle varusmiespalveluksen aikana. Pneumokokin nielukantajuus varusmiespalveluksen alussa oli yleisempää astmaatikoilla kuin terveillä varusmiehillä.
Hengitystieinfektiot ovat yleisiä varusmiespalvelun aikana. Useimmiten infektiot ovat lieviä virusinfektioita, mutta oireeton bakteerien nielukantajuus voi johtaa myös vaikeisiin infektioihin. Vaikka bakteerialtistus ja sitä seuraava nielukantajuus on tärkein bakteeritaudeille altistava tekijä, kantajuuden yksilölle ja yhteisölle aiheuttama tautiriski on kuitenkin epäselvä.
Tutkimukseen osallistui vapaaehtoisesti lähes 900 varusmiestä kahdesta Kainuun Prikaatin saapumiserästä heinäkuussa 2004 ja tammikuussa 2005. Tutkimukseen osallistuneiden varusmiesten bakteerien nielukantajuutta seurattiin palveluksen aikana, ja nielu- ja verinäytteet kerättiin palveluksen alussa, lopussa ja jokaisen hengitystieinfektion aikana.
Lääketieteen lisensiaatti Ulla Jounion väitöskirja "Oropharyngeal carriage of respiratory bacteria among military conscripts (Bakteerien nielukantajuus varusmiespalveluksen aikana)" tarkastetaan 12.10. Oulun yliopistossa.
Kuva: Pixmac