1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille
Ajan­kohtai­sta

Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tieteen tiedotus ry on myöntänyt lääketieteen opiskelijoiden Vastalääke ry:lle kaksivuotisen 61 000 euron apurahan. Apuraha on suunnattu kaksivuotiselle Vastalääkettä virheellisille ja epäselville terveysväittämille -hankkeelle.

Vastalääke ry on Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama yhdistys, joka julkaisee verkkosivuillaan tutkimuksiin perustuvia helppotajuisia artikkeleita terveydestä. Yhdistyksen tavoitteena on popularisoida lääketiedettä ja korjata virheellisiä julkisuudessa leviäviä terveysväittämiä.

Toistaiseksi yhdistys on toiminut pääosin Turussa ja Helsingissä, kertoo Vastalääke.fi:n päätoimittaja ja Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelija Elias Mokkala. Nyt saadun apurahan turvin on tarkoitus laajentaa toimintaa kaikkiin lääketieteellisen tiedekuntiin ympäri maata ja järjestää opiskelijoille aloituskoulutukset.

– Tavoitteena on, että meillä olisi koko valtakunnan laajuinen Vastalääke-organisaatio, johon ovat tervetulleita lääketieteen opiskelijoiden lisäksi myös muut terveysalojen opiskelijat, kertoo Mokkala.

Tarvetta tieteeseen perustuvalle tiedolle ja puuttumista julkisuudessa esitettyihin virheellisiin tiedeväittämiin on jatkuvasti, sanoo Mokkala. Esimerkiksi luontaistuotteita markkinoidaan hänen mukaansa usein väitteillä, jotka eivät perustu tutkimuksiin. Myös koronapandemian uutisoinnissa on hänen mukaansa nähty virheellisten väitteiden leviämistä.

Lue myös

– Esimerkiksi koronan hoitoon liittyvissä uutisissa on jossain tapauksissa vedetty aika äkkiä johtopäätöksiä alustavista tutkimustuloksista ja lähdetty povaamaan, että onko tässä nyt uusi hoito.

Vastalääkkeen artikkelit ovat lääketieteen opiskelijoiden kirjoittamia, ja ne tehdään usein yhteistyössä aiheeseen perehtyneiden lääkärikollegoiden kanssa. Artikkelit pureutuvat erilaisten terveysväittämien todenperäisyyteen väite kerrallaan.

Lisäksi sivustolla julkaistaan näkökulmakirjoituksia, jotka ovat yhdistyksen jäsenten ja ulkopuolisten asiantuntijoiden, kuten lääkärien, kannanottoja ajankohtaisiin terveysaiheisiin. Lääkärit voivat olla yhteydessä verkkosivuston toimituskuntaan ja tarjota puheenvuoroaiheita.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Ammatillinen itsetunto vahvistui

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alkoi syyskuussa nuorten lääkäreiden ­mentorointipilotti, jonka tavoitteena on kasvattaa ­lääkärien hyvinvointia työssä ja muussa elämässä.

Ajassa
Säätiön avustuksella kolme uutta lääketieteen professuuria

Professoreiksi vuosiksi 2021–25 on nimitetty Outi Mäkitie, Paulina Salminen ja Sara Wickström.

Liitossa
Rekisteritutkijan hautajaiset?

Nyt on tapahtunut jotain, mikä ei ole edistänyt suomalaisen tutkimuksen mahdollisuuksia maailmalla.

Tieteessä
Suu ja hampaat jäävät lääkärikoulutuksessa sivuun

Suun terveys on tärkeä myös kroonisten sairauksien hallinnassa.

Tieteessä
Levinnyt borrelioosi osoittautui muuksi sairaudeksi puolella potilaista

Osa potilaista sai uuden diagnoosin, osalla oireet olivat peräisin aiemmin diagnosoidusta muusta sairaudesta, osoitti tutkimus.

Ajassa
Unettomuus lisää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä

Väitöstutkijan mukaan odottavien äitien unettomuusoireita kannattaisi seuloa, jotta masennuksen riskissä olevat tunnistettaisiin nykyistä aiemmin.