Ajan­kohtai­sta

Vastasyntyneiden diabetekseen tulossa ensimmäinen virallinen lääke

Euroopan lääkevirasto EMA suosittaa myyntiluvan myöntämistä lääkevalmisteelle, jonka vaikuttava aine on sulfonyyliureoihin kuuluva glibenklamidi.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Vastasyntyneen diabeteksen hoitoon on tulossa ensimmäinen virallisesti hyväksytty lääke.

Euroopan lääkevirasto EMA suosittaa myyntiluvan myöntämistä lääkevalmisteelle, jonka vaikuttava aine on sulfonyyliureoihin kuuluva glibenklamidi. Sillä on tablettimuotoisena ennestään EU:ssa myyntilupa kakkostyypin diabeteksen hoidossa. Nyt myyntilupasuosituksen saanut lääke on suun kautta otettava liuos. Sen kauppanimi on Amglidia.

Aine vaikuttaa insuliinin erittymiseen verenkiertoon. Vastasyntyneen diabeteksesta eli neonataalidiabeteksesta kärsivien vauvojen haimat tuottavat usein insuliinia, mutta se ei erity normaaliin tapaan verenkiertoon.

Nykyään neonataalidiabetesta hoidetaan Euroopan lääkeviraston mukaan lääkkeillä, joita käytetään myyntiluvasta poiketen, esimerkiksi insuliinia sekä sulfonyyliurealääkitystä.

Lue myös

Neonataalidiabetes on erittäin harvinainen sairaus. Duodecim-lehden katsausartikkeliin koottujen tietojen mukaan esiintyvyys on 1:250 0001:400 000. Se puhkeaa määritelmän mukaan alle kuuden kuukauden iässä.

Myyntilupasuositus perustuu osittain NEOGLI-tutkimukseen, johon osallistui taudin harvinaisuuden vuoksi vain kymmenen potilasta.

Lopullisen päätöksen myyntiluvan myöntämisestä tekee Euroopan komissio.

Kuva: Kuvapörssi

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030