1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa
Ajan­kohtai­sta

Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa

Laajasti resistentti bakteerikanta aiheutti sairaalaepidemian Saksassa.

Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa Kuva 1 / 1 Kuva: Juan Aunion / Adobe AOP

Mikrobilääkkeille erittäin vastustuskykyiset, hoitolaitosympäristöihin sopeutuneet ja lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn omaavat bakteerit aiheuttavat merkittävän epidemiariskin sairaaloille ja hoitolaitoksille Euroopassa, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tieto perustuu Euroopan tautikeskus ECDC:n tuoreeseen riskiarvioon, joka liittyy erittäin vastustuskykyisen Klebsiella pneumoniae –bakteerikannan aiheuttamaan hoitolaitosepidemiaan Koillis-Saksassa. Bakteerikanta on resistentti karbapeneemeille ja kaikille muille tällä hetkellä käytössä oleville mikrobilääkkeille paitsi tigesykliinille ja kloramfenikolille. Lisäksi sillä on tavanomaista K. pneumoniae -bakteeria suurempi taudinaiheuttamiskyky.

Kyseinen bakteerikanta on sekvenssityyppiä ST307, joka on hyvin sopeutunut säilymään ja leviämään hoitolaitosympäristöissä.

Ensimmäinen Euroopassa

Saksan sairaalaepidemia on ensimmäinen Euroopassa. Laajasti mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja, joilla on lisääntynyt taudinaiheuttamiskyky, on aiemmin havaittu vain Kiinassa ja Intiassa ja ne ovat olleet hyvin harvinaisia.

Lue myös

THL:n johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan Suomessa löydettiin viime keväänä yksi K. pneumoniae -bakteerikanta, joka on identtinen Saksassa epidemian aiheuttaneen bakteerikannan kanssa.

– Pelkona on ollut, että hoitolaitosympäristöön sopeutuneet mikrobilääkkeille erittäin resistentit bakteerikannat hankkivat lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn, jolloin syntyy todellisia superbakteereja, Jalava sanoo tiedotteessa.

Bakteerien tunnistaminen ja epidemioiden torjunta vaativat tiivistä yhteistyötä hoitoyksiköiden, laboratorioiden ja epidemiologian asiantuntijoiden välillä, Jalava muistuttaa.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Terveydenhuollon henkilöstön suojauksessa on edelleen vakavia puutteita

Liitto painottaa, että terveydenhuollon henkilöstön suojavarusteiden käytöstä on syytä saada kansallinen linjaus.

Ajassa
Kela selkiyttää yksityisten etälääkäripalveluiden korvaamista

Yksityisen terveydenhuollon lääkärinpalkkioissa otetaan 1.

Ajassa
Korvataanko korona ammattitautina?

Vastaus tähän ja moneen muuhun kysymykseen löytyy liiton koronasivuilta.

Ajassa
Potilaat eivät tule koronavirustartunnan pelossa hoitoon, vaikka pitäisi

Vakavien sairauksien vuoksi hoitoon hakeutuvien määrä on puolittunut HUS:ssa Meilahden sairaalan neurologian päivystyksessä.

Ajassa
Tartuntoja 2 487, kuolleita 40

Varmistettuja tapauksia on tullut 179 lisää.

Kommentti
Pullon henki menettämässä puhtiaan?

Oltaisiinko epidemian huippu jo saavuttamassa vastoin kaikkia ennusteita, pohtii Heikki Peltola.