1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa
Ajan­kohtai­sta

Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa

Laajasti resistentti bakteerikanta aiheutti sairaalaepidemian Saksassa.

Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa Kuva 1 / 1 Kuva: Juan Aunion / Adobe AOP

Mikrobilääkkeille erittäin vastustuskykyiset, hoitolaitosympäristöihin sopeutuneet ja lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn omaavat bakteerit aiheuttavat merkittävän epidemiariskin sairaaloille ja hoitolaitoksille Euroopassa, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tieto perustuu Euroopan tautikeskus ECDC:n tuoreeseen riskiarvioon, joka liittyy erittäin vastustuskykyisen Klebsiella pneumoniae –bakteerikannan aiheuttamaan hoitolaitosepidemiaan Koillis-Saksassa. Bakteerikanta on resistentti karbapeneemeille ja kaikille muille tällä hetkellä käytössä oleville mikrobilääkkeille paitsi tigesykliinille ja kloramfenikolille. Lisäksi sillä on tavanomaista K. pneumoniae -bakteeria suurempi taudinaiheuttamiskyky.

Kyseinen bakteerikanta on sekvenssityyppiä ST307, joka on hyvin sopeutunut säilymään ja leviämään hoitolaitosympäristöissä.

Ensimmäinen Euroopassa

Saksan sairaalaepidemia on ensimmäinen Euroopassa. Laajasti mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja, joilla on lisääntynyt taudinaiheuttamiskyky, on aiemmin havaittu vain Kiinassa ja Intiassa ja ne ovat olleet hyvin harvinaisia.

Lue myös

THL:n johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan Suomessa löydettiin viime keväänä yksi K. pneumoniae -bakteerikanta, joka on identtinen Saksassa epidemian aiheuttaneen bakteerikannan kanssa.

– Pelkona on ollut, että hoitolaitosympäristöön sopeutuneet mikrobilääkkeille erittäin resistentit bakteerikannat hankkivat lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn, jolloin syntyy todellisia superbakteereja, Jalava sanoo tiedotteessa.

Bakteerien tunnistaminen ja epidemioiden torjunta vaativat tiivistä yhteistyötä hoitoyksiköiden, laboratorioiden ja epidemiologian asiantuntijoiden välillä, Jalava muistuttaa.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kiinan keuhkokuumetapaukset eivät aiheuta huolta Suomessa

Suoran lentoliikenteen puute Kiinan Wuhaniin vaikuttaa riskiarvioon, sanoo THL:n johtava asiantuntija.

Ajassa
Päijät-Häme alkaa valmistella sote-yhteisyritystä

Yhtymäkokous tekee toimintamallin päätöksen käyttöönotosta alkukesästä.

Ajassa
Nyt myös Seinäjoen terveyskeskus ottaa käyttöön tiimimallin

Tiimimalleja on otettu käyttöön eri puolilla Suomea.

Tieteessä
Uusi sydämen vajaatoiminnalle altistava geenivirhe löytyi

Geenivirhe vaikuttaa muun muassa sydänlihassolujen elinkykyyn ja muihin sydänsoluille ominaisiin toimintoihin.

Tieteessä
Ikä vaikuttaa merkittävästi uneen ja uniapneaan

Jokainen karttuva ikävuosikymmen muuttaa unta.

Kommentti
Ilmastorohkaisua ja planeettarakkautta

– Olemme sekä uhreja että ongelman aiheuttajia, mikä on psyykkisesti hirvittävän ristiriitaista, kirjoittaa Hanna Rintala.