Ajan­kohtai­sta

Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa

Laajasti resistentti bakteerikanta aiheutti sairaalaepidemian Saksassa.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Juan Aunion / Adobe AOP

Mikrobilääkkeille erittäin vastustuskykyiset, hoitolaitosympäristöihin sopeutuneet ja lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn omaavat bakteerit aiheuttavat merkittävän epidemiariskin sairaaloille ja hoitolaitoksille Euroopassa, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tieto perustuu Euroopan tautikeskus ECDC:n tuoreeseen riskiarvioon, joka liittyy erittäin vastustuskykyisen Klebsiella pneumoniae –bakteerikannan aiheuttamaan hoitolaitosepidemiaan Koillis-Saksassa. Bakteerikanta on resistentti karbapeneemeille ja kaikille muille tällä hetkellä käytössä oleville mikrobilääkkeille paitsi tigesykliinille ja kloramfenikolille. Lisäksi sillä on tavanomaista K. pneumoniae -bakteeria suurempi taudinaiheuttamiskyky.

Kyseinen bakteerikanta on sekvenssityyppiä ST307, joka on hyvin sopeutunut säilymään ja leviämään hoitolaitosympäristöissä.

Ensimmäinen Euroopassa

Saksan sairaalaepidemia on ensimmäinen Euroopassa. Laajasti mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja, joilla on lisääntynyt taudinaiheuttamiskyky, on aiemmin havaittu vain Kiinassa ja Intiassa ja ne ovat olleet hyvin harvinaisia.

Lue myös

THL:n johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan Suomessa löydettiin viime keväänä yksi K. pneumoniae -bakteerikanta, joka on identtinen Saksassa epidemian aiheuttaneen bakteerikannan kanssa.

– Pelkona on ollut, että hoitolaitosympäristöön sopeutuneet mikrobilääkkeille erittäin resistentit bakteerikannat hankkivat lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn, jolloin syntyy todellisia superbakteereja, Jalava sanoo tiedotteessa.

Bakteerien tunnistaminen ja epidemioiden torjunta vaativat tiivistä yhteistyötä hoitoyksiköiden, laboratorioiden ja epidemiologian asiantuntijoiden välillä, Jalava muistuttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030