1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa
Ajan­kohtai­sta

Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa

Laajasti resistentti bakteerikanta aiheutti sairaalaepidemian Saksassa.

Vastustuskykyiset K. pneumoniae -bakteerikannat uhkaavat sairaaloita Euroopassa Kuva 1 / 1 Kuva: Juan Aunion / Adobe AOP

Mikrobilääkkeille erittäin vastustuskykyiset, hoitolaitosympäristöihin sopeutuneet ja lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn omaavat bakteerit aiheuttavat merkittävän epidemiariskin sairaaloille ja hoitolaitoksille Euroopassa, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tieto perustuu Euroopan tautikeskus ECDC:n tuoreeseen riskiarvioon, joka liittyy erittäin vastustuskykyisen Klebsiella pneumoniae –bakteerikannan aiheuttamaan hoitolaitosepidemiaan Koillis-Saksassa. Bakteerikanta on resistentti karbapeneemeille ja kaikille muille tällä hetkellä käytössä oleville mikrobilääkkeille paitsi tigesykliinille ja kloramfenikolille. Lisäksi sillä on tavanomaista K. pneumoniae -bakteeria suurempi taudinaiheuttamiskyky.

Kyseinen bakteerikanta on sekvenssityyppiä ST307, joka on hyvin sopeutunut säilymään ja leviämään hoitolaitosympäristöissä.

Ensimmäinen Euroopassa

Saksan sairaalaepidemia on ensimmäinen Euroopassa. Laajasti mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja, joilla on lisääntynyt taudinaiheuttamiskyky, on aiemmin havaittu vain Kiinassa ja Intiassa ja ne ovat olleet hyvin harvinaisia.

Lue myös

THL:n johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan Suomessa löydettiin viime keväänä yksi K. pneumoniae -bakteerikanta, joka on identtinen Saksassa epidemian aiheuttaneen bakteerikannan kanssa.

– Pelkona on ollut, että hoitolaitosympäristöön sopeutuneet mikrobilääkkeille erittäin resistentit bakteerikannat hankkivat lisääntyneen taudinaiheuttamiskyvyn, jolloin syntyy todellisia superbakteereja, Jalava sanoo tiedotteessa.

Bakteerien tunnistaminen ja epidemioiden torjunta vaativat tiivistä yhteistyötä hoitoyksiköiden, laboratorioiden ja epidemiologian asiantuntijoiden välillä, Jalava muistuttaa.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Sädehoidon haitat voivat tulla viiveellä

Valtaosa merkittävistä haitoista ilmaantuu vasta myöhäisseurannassa.

Kommentti
Kuka haluaa johtaa terveyskeskusta?

Hyvä johtaminen ei riitä, jos resursseja ei ole, kirjoittaa Minna Mantila.

Ajassa
THL: Suomeen tarvitaan Kansallinen laaturekisterikeskus

Hankkeessa on perustettu seitsemän tautikohtaista pilottirekisteriä.

Blogi
Miksi annamme tasoitusta?

Mihin valmiiden erikoislääkärien haahuiluvuosien järjestelmää Suomessa oikein tarvitaan, miettivät Toni ja Laura Seppälä Baltimoressa.

Tieteessä
Tekonivelen sementtikiinnitys turvallinen myös iäkkäämmillä potilailla

Luusementin käyttöön lonkan tekonivelen kiinnityksessä ei liity lisääntynyttä kuolleisuutta, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
Päihdeäitien kuntoutukseen voi hakea avustusta

Valtionavustuksen taustalla on hallitusohjelman linjaus päihdeäitien ja päihdeperheiden palveluista.