1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vatikaanin tiukka linja äitiyskuolemien takana maailmalla?
Ajan­kohtai­sta 35/1999 vsk 54 s. 4397

Vatikaanin tiukka linja äitiyskuolemien takana maailmalla?

Väestöliiton marraskuussa järjestämässä kansainvälisessä seminaarissa pohdittiin syitä suureen äitiyskuolevuuteen maailmassa ja keinoja sen vähentämiseksi. Vatikaanin ehkäisyn ja abortinvastainen linja estää monissa maissa naisten oikeuden päättää, kuinka monta lasta he haluavat - ja missä elämänvaiheessa. Raskaudet, joita ei ole toivottu, johtavat usein puoskaroituihin abortteihin, jotka ovat syynä yli kymmeneen prosenttiin maailman äitiyskuolemista.

-On arvioitu, että maailmassa tehdäään noin 20 miljoonaa laitonta aborttia joka vuosi. Miltei 90 000 naista kuolee vuosittain tällaisten aborttien seurauksiin. Niissä maissa, joissa ei ole mahdollisuutta turvallisiin abortteihin, aborttilainsäädäntö ei tule kehittymään nopeasti. Tällöin laittomien aborttien tekeminen jatkuu. Usein laittomissa aborteissa kohtu tyhjennetään kirurgisesti alkeellisten tekniikoiden avulla. Nykyisin on kuitenkin mahdollista, että laiton abortti tehdään turvallisemmin esimerkiksi käyttämällä mahahaavan hoitoon tarkoitettuja tabletteja, kertoi professori Staffan Bergström Karoliinisesta Instituutista Ruotsista.

Ruotsin Riksförbundet för Sexuell Upplysningin johtaja Katarina Lindahl totesi, että abortit ovat monissa Itä-Euroopan maissa ehkäisykeino. Nuorilla tytöillä ei ole kaikissa maissa mahdollisuutta saada ehkäisyvalistusta, ja he ovat usein yhteiskunnallisesti erittäin heikossa asemassa. Lindahlin mielestä laittomien aborttien vähentäminen on mahdollista, mutta se vaatii poliittisten päätöksentekijöiden panosta. Nuorten tyttöjen seksuaalikasvatuksessa tulisi hänen mukaansa painottaa itsetunnon vahvistamista: naisella on oikeus päättää omasta ruumistaan.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.