1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vauvojen imetys on yleistynyt
Ajan­kohtai­sta

Vauvojen imetys on yleistynyt

Lähes kaikki vauvat saavat äidinmaitoa ainakin jonkin verran.

Vauvojen imetys on yleistynyt Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Vauvojen imetys on yleistynyt, selviää Imeväisruokintaselvityksestä. Alle kuukauden ikäisistä vauvoista 57 prosenttia oli täysimetettyjä ja lähes kaikki vauvat saivat äidinmaitoa ainakin jonkin verran.

Neljän kuukauden ikäisistä vauvoista puolet oli täysimetettyjä. Vuoden ikää lähestyvistä vauvoista 58 prosenttia imetettiin edelleen. Sekä täysimetys että imetys ovat yleistyneet vuodesta 2010.

Vähemmän lapsiaan imettivät nuoret, matalammin koulutetut, ainoana aikuisena perheessä olevat tai tupakoivat äidit. Myös lapsen toisen vanhemman ikä, koulutus tai tupakointi olivat samalla tavalla yhteydessä imetykseen.

Ensimmäisiä lapsia täysimetettiin vähemmän kuin syntymäjärjestyksessä seuraavia. Myös ennenaikaisuus ja pieni syntymäpaino olivat yhteydessä vähäisempään imetykseen.

Lue myös

– On ilahduttavaa, että yhä useampi alle neljän kuukauden ikäinen vauva on täysimetetty, ja kiinteiden ruokien maistelu aloitetaan suositusten mukaisesti vasta neljän kuukauden jälkeen. Kiinteiden ruokien aloittamisen jälkeen vauvojen ruokavalio monipuolistuu nopeasti, kuten suositellaankin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Riikka Ikonen tiedotteessa.

Imetys vähentää tutkitusti lapsen ja myös äidin sairastuvuutta lyhyt- ja pitkäaikaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat seuranneet Suomen imetystilannetta Imeväisruokintaselvityksen avulla vuodesta 1995.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.