Verenpainetaudin hoito sairaanhoitajien tehtäväksi?
Verenpainetaudissa saavutetaan usein parempia tuloksia kun hoito on sairaanhoitajien ohjaamaa, todetaan BMJ:ssä julkaistussa meta-analyysissä. Myös sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeus saattaa tehostaa hoitoa.
BMJ:ssä julkaistun meta-analyysin ja systemaattisen katsauksen tarkoituksena oli selvittää, miten tehokasta on sairaanhoitajan ohjaama korkean verenpaineen hoito.
Vuonna 2005 tehdyssä Cochrane-katsauksessa selvitettiin tapoja tehostaa korkean verenpaineen hoitoa perusterveydenhuollossa. Tuolloin todettiin, että säännöllisen seuranta yhdessä lääkehoidon kanssa toi hyviä tuloksia. Hoitopolun luominen korkean verenpaineen hoitoon todettiin tarpeelliseksi. Sairaanhoitajan ohjaama hoito vaikutti katsauksen mukaan lupaavalta, mutta vaati tarkempaa selvitystä.
Sairaanhoitajan ohjaaman hoidon on ajateltu lisäävän hoitosuosituksissa pysymistä, tarkoittavan säännöllisempää seurantaa ja olevan kustannustehokkaampaa kuin tutkimuksissa yleisin lääkärin ja sairaanhoitajan yhdessä toteuttama hoito.
Nyt tehdyssä meta-analyysissä sairaanhoitajan ohjaamaa hoitoa verrattiin tavalliseen hoitoon, jossa hoidossa on mukana sekä sairaanhoitaja että lääkäri, ja lääkäri toteuttaa lääkehoidon. Meta-analyysin mukaan sairaanhoitajien ohjaama hoito laski sekä systolista että diastolista verenpainetta tavallista hoitoa tehokkaammin. Olennaista onnistuneessa hoidossa oli strukturoidun hoitomallin noudattaminen. Tavoiteverenpainetasoa ei kuitenkaan saavutettu tavallista hoitoa useammin. Joissain tutkimuksissa tuli ilmi, että hoitajien reseptinkirjoitusoikeus paransi hoitotuloksia. Erikoissairaanhoidossa toteutettu hoito ei osoittautunut perusterveydenhoitoa tehokkaammaksi.
Selkeä, huolella noudatettu hoitomalli auttaa
Koulutusylilääkäri Päivi Meriranta Itä-Suomen yliopistosta arvioi, että tärkein ja meta-analyysissä selkeimmin esille tullut tulos oli se, että korkean verenpaineen hoidossa täytyy noudattaa strukturoitua hoitomallia hyvien hoitotulosten saamiseksi.
– Verenpainetaudin hoitotuloksia on vaikea parantaa. Mikään yksittäinen keino ei vaikuta riittävästi, mutta eri interventioita yhdistämällä hoitotulokset voivat parantua.
Meriranta arvioi, että nyt julkaistussa meta-analyysissä heikkoutena oli vaihteleva tutkimusaineisto ja lyhyet seuranta-ajat. Lyhyellä aikavälillä korkean verenpaineen hoidossa pysytään usein tavoitteissa, mutta ongelmana on hoitoväsymys, joka pitkäaikaisseurannassa alkaa vaivata niin potilasta kuin hoitohenkilökuntaa.
– Silloin aletaan helposti lipsua tavoitteista, eivätkä hoitotulokset ole niin hyviä kuin voisi olla.
Meta-analyysin tehneet tutkijat toteavat tutkimustuloksia Ison-Britannian tilanteeseen verratessaan, että vaikka tulosten mukaan sairaanhoitajien ohjaama korkean verenpaineen hoito on osoittautunut monissa tapauksissa tavallista hoitoa tehokkaammaksi ja sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeus voisi tehostaa hoitoa, vallitsevaan hyvin toimivaan verenpaineen hoitotapaan ei kuitenkaan ole syytä tämän selvityksen tulosten perusteella tehdä muutoksia.
Hertta Vierula
kuva: Pixmac