Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/1996 vsk 51 s. 3764

Veripalvelu tarvitsee vyöruusu- potilaiden plasmaa

Herpes zoster aiheuttaa sekä vyöruusua että lapsille vesirokon. Vesirokko on yleensä harmiton, mutta se voi olla kohtalokas sellaisille lapsipotilaille, joiden vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi leukemian takia.

Vesirokon puhkeaminen voidaan estää antamalla vesirokkotartunnalle alttiina oleville lapsipotilaille vyöruusupotilaan plasmassa olevia vasta-aineita. Vyöruusun vasta-aineet säilyvät veressä noin kuukauden. Plasmaa tulisi luovuttaa mieluimmin noin viikon sisällä vyöruusun puhkeamisesta.

Lue myös

SPR Veripalvelu etsii nyt vyöruusupotilaita, joita varten se on painattanut asiasta kertovia esitteitä. Niitä jaetaan mm. apteekkien välityksellä. Lääkäreiden toivotaan myös kertovan vyöruusupotilailleen asiasta, jotta saataisiin riittävästi plasmaa. Vuotuiseksi tarpeeksi on arvioitu noin 40 litraa plasmaa, mistä saadaan noin 400 ampullia vasta-ainetta. Tämän määrän hankkimiseksi tarvitaan noin 80 luovutuskertaa.

Plasmanluovutuksen yhteydessä otetaan talteen ainoastaan plasma, punasolut annetaan takaisin luovuttajalle anemian välttämiseksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030