Ajan­kohtai­sta

Verkkosivusto auttaa lasten korona-ahdistuksessa

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kehittämä verkkosivusto on avoin kaikille.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskus on avannut verkkosivuston vanhemmille, joiden lapsilla ilmenee ahdistus- tai pelko-oireita koronaepidemian aikana.

Yhdessaselviydytaan.fi-sivustolle on koottu tietoa ahdistuneisuudesta, neuvoja hankalien tunteiden läpikäymiseen sekä yksinkertaisia harjoituksia, joilla helpottaa vanhemman omaa ja lapsen ahdistusta. Sivuston ovat toteuttaneet kokeneet digihoidon tutkijat.

Sivuston sisältö perustuu käyttäytymisterapeuttiseen menetelmään, jonka on osoitettu lievittävän lasten ahdistuneisuutta ja pelkoja.

– Ahdistus on normaali reaktio koronapandemian kaltaisessa poikkeustilanteessa. On kuitenkin tärkeää, että vanhemmille on tarjolla välineitä, jotka estävät ahdistusta muuttumasta ylivoimaiseksi, sanoo lastenpsykiatrian professori Andre Sourander tiedotteessa.

Sivusto auttaa vanhempaa tunnistamaan ahdistuksen ja keskustelemaan siitä lapsen kanssa. Sivuston avulla voi harjoitella rentoutumista hengittämisen avulla ja tehdä mielikuvaharjoituksia. Lisäksi sivusto tukee rohkaisevaa ajattelua ja arjen suunnittelua yhdessä lapsen kanssa.

Kehittäjät korostavat säännöllisen taitojen harjoittelun tärkeyttä.

Sivustolla voi osallistua tutkimukseen

Sivustoon liittyy tieteellinen tutkimus. Siinä selvitetään tarjottujen keinojen vaikutusta vanhemman ja lapsen hyvinvointiin väestötasolla. Tietoa hyödynnetään sivuston jatkokehityksessä. Sivusto on maksuton ja avoin kaikille, jotka ovat halukkaita osallistumaan tutkimukseen.

Lue myös

Sivuston on suunnitellut Voimaperheet-tutkimusryhmä, jolla on pitkä kokemus digitaalisten, mielenterveyttä edistävien ohjelmien suunnittelu- ja tutkimustyöstä. Sivuston tutkimusta rahoittaa Juho Vainion Säätiö, joka kansanterveyttä ja terveitä elämäntapoja edistävään tutkimukseen ja toimintaan. Tutkimus kytkeytyy INVEST-lippulaivahankkeeseen, joka kehittää menetelmiä lasten ja nuorten hyvinvoinnin tueksi.

Sivustosta on valmisteilla ruotsin, englannin- ja venäjänkieliset versiot.

Sivusto avattiin 18. huhtikuuta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030