Verkonnostaja
Tulisiko potilailla olla oikeus poistaa sairauskertomuksestaan hänelle kiusallisia tai esimerkiksi vakuutusta hakiessa epäedullisia tietoja? Fimnetissä asiaa pohditaan Terveydenhuollon tietoturvasta - faktaa ja fiktiota -keskustelussa. Pohdinta syttyi Kanta-arkiston nettisivuilta löytyvästä nettitestistä, joka on tarkoitettu e-reseptiä käyttäville ammattilaisille. Vastausten palautteessa mainitaan, että potilas ei voi vaatia tarpeellisten ja virheettömien tietojen tai jonkin erikoisalan sivujen poistamista. Keskustelussa arvioidaan, että potilaat saattavat jatkossa kieltää sähköisen reseptin kirjoittamisen intimiteettisyistä, sillä paperireseptin tiedot eivät siirry sähköisiin arkistoihin.
Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa avaa stm.fi:n Yläkulma-palstalla tuoretta selvitystä kouluterveydenhuollon resursseista. Opiskeluterveydenhuollon toteuttamistavat ja resurssit ovatjakaantuneet epätasaisesti maan sisällä, mikä lienee seurausta siitä, että lääkäreitä on viroissa erittäin vaihtelevasti. Ammatillisissa oppilaitoksissa tavoitetila on, että opiskelijoita on 3 000 yhtä lääkäriä kohden. Käytännössä luku on 13 000. Miten kunnissa sitten tullaan toimeen? Tulisiko opiskelijaterveydenhuolto siirtää joltain osin poista kuntien harteilta?
Lääkärilehti.fi:n blogeissa anestesiologi Karen Piironen-Politis kirjoittaa siitä, miten yliopistosairaalan tietojärjestelmät luhistuivatKreikassa. Laboratoriovastausten kulkeminen, reseptien tulostaminen ja potilaiden kirjaaminen sisään tai ulos tulivat hetkessä mahdottomiksi, kun Ateenan yliopiston sairaaloiden tietojärjestelmät joutuivat vasemmistoanarkistisen opiskelijaryhmittymän cyber-attentaatin kohteeksi. Kohteena oli yliopiston johdon vaalit, mutta isku sattuikin kipeimmin samaan serveriin kytkettyihin sairaaloihin.