Verokertymää vai kansanterveyttä?
Makeisvero otetaan käyttöön heinäkuussa 2010 ja samalla korotetaan virvoitusjuomaveroa, päätti hallitus ensi vuoden budjetista. Kansanterveyden vaalimisesta ei kuitenkaan ole kyse, jos vero koskee myös ksylitolituotteita ja kivennäisvesiä.
Valmisteverotusyksikön päällikkö Irmeli Virtaranta valtiovarainministeriöstä, miksi myös ksylitolituotteita verotetaan?
– Edellinen makeisvero poistettiin, koska EU:n komission mukaan kotimaisen ksylitolin verovapaus syrji muita terveysvaikutteisia makeutusaineita. Uudessa makeisverossa tietyt nimikkeet pitäisi ottaa veron piiriin riippumatta siitä, millä tuotteet on makeutettu. Jos annettaisiin joillekin makeutusaineille vapautuksia, vapautus pitäisi antaa myös kaikille muillekin vastaaville tuotteille, jotka ovat tutkimuksen mukaan yhtä hyviä.
Päteekö tämä myös sokerittomiin virvoitusjuomiin ja kivennäisvesiin?
– Jos vero on fiskaalinen, ei ole merkitystä, onko tuote terveydelle hyvä vai huono. Yhtä lailla tässä voisi olla jokin muukin peruste, esimerkiksi ympäristösyyt.
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen väläytti myös kaikkien rasvaa ja sokeria sisältävien tuotteiden verottamista. Miten sellainen uudistus toteutettaisiin?
– Valtiovarainministeriössä selvitellään asiaa, joka on varsin haastava. On vielä epäselvää, mistä lähdemme tätä vyyhtiä selvittämään. Jos halutaan auttaa kansanterveyttä, rasvoissakin on hyviä ja huonoja. Miten pystytään erottamaan, että vain huonoja rasvoja verotettaisiin?
Kataisen idea oli peräisin Tanskasta, missä aiotaan verottaa kovia rasvoja ensi vuoden alusta. Kuinka Tanskan malli toimii?
– Olen kirjoittanut Tanskaan kirjeen ja pyytänyt, että he toimittaisivat meille jotain tietoa sieltä, mutta en ole saanut vastausta. Olemme yrittäneet katsoa netistäkin. Voi olla, että Tanskassa suunnitellaan rasvojen verottamista, mutta me emme vielä tiedä siitä.
Mitään lakiesitystä rasvaverosta ei siis vielä ole tekeillä?
– Ei sinne päinkään. Sirpa Kulonen
Kuva Kitchner Bain/Pixmac