Vesiharjoittelusta apua polven tekonivelpotilaiden kuntoutumiseen
Vesiharjoittelu lisäsi sekä leikatun että leikkaamattoman alaraajan reisilihasten tehoa, voimaa ja lihasmassaa ja paransi liikkumiskykyä.
Vaikeaa polven nivelrikkoa sairastavien reisilihasten tehossa, voimassa ja lihasmassassa on suuri alaraajojen välinen ero, joka myös selittää heillä ilmeneviä liikkumiskyvyn ongelmia. Liikkumiskyvyn ongelmat säilyvät ainakin 10 kuukautta polven tekonivelleikkauksen jälkeen. Nämä havainnot teki Anu Valtonen väitöstutkimuksessaan.
Hänen mukaansa polven tekonivelleikkaukseen liittyvää kuntoutusta tulisi tehostaa, jotta ihmisten elinpiiri ei rajoittuisi liikkumiskyvyn ongelmien kuten esimerkiksi porraskävelyn vaikeutumisen vuoksi.
Kun polven tekonivelleikkauksessa olleet potilaat harjoittelivat kolmen kuukauden ajan vedessä intensiivisen vastusharjoitteluohjelman mukaan, vesiharjoittelu lisäsi sekä leikatun että leikkaamattoman alaraajan reisilihasten tehoa, voimaa ja lihasmassaa ja paransi liikkumiskykyä.
– Intensiivisen vesiharjoittelun avulla voidaan saavuttaa monipuoliset harjoitusvaikutukset ja tehostaa kuntoutumista tekonivelleikkauksesta, Anu Valtonen kertoo.
Harjoittelun positiiviset vaikutukset säilyivät reisilihasten tehossa 12 kuukautta harjoittelun päättymisen jälkeen. Ihmisten tavanomainen fyysinen aktiivisuus ei kuitenkaan ollut riittävää ylläpitämään saavutettuja harjoitusvaikutuksia liikkumiskyvyssä ja reisien lihasmassassa.
– Harjoitusvaikutusten säilyminen lihastehossa on tärkeää, sillä tehoa tarvitaan mm. korjaamaan kehon asentoa horjahduksen jälkeen ja estämään kaatuminen, Valtonen toteaa.
Tutkimuksen aineisto kerättiin Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalassa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 93 miestä ja naista, joiden liikkumiskykyä mitattiin kävelynopeuden ja porrasnousun avulla, lihastehoa ja –voimaa isokineettisellä mittalaitteella sekä lihasmassaa tietokonetomografiakuvausten avulla. Vesiharjoittelussa käytettiin veden vastusta lisääviä vastuskenkiä.
LitM Anu Valtosen väitöstutkimus Asymmetrical muscle strength deficit, mobility limitation and aquatic resistance training in persons with knee osteoarthritis (Alaraajojen lihasten puoliero, liikkumiskyvyn rajoitus ja vesivastusharjoittelu polven nivelrikkoisilla) tarkastetaan 16.3.2013 Jyväskylän yliopistossa.
Kuva: Panthermedia