Ajan­kohtai­sta

Vetovoimaisella terveysalan työpaikalla seurataan kirkkaita yhteisiä tavoitteita

– Päivystyspotilaan mahdollisimman sujuvasta hoitoprosessista on tullut koko henkilökunnan yhteinen asia, kertoo ylilääkäri Johanna Tuukkanen Keski-Suomen yhteispäivystys Novasta. Nova sai tänään tunnustusta vetovoimaisena työpaikkana.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/peukut.jpg

Vetovoimainen työpaikka onnistuu rekrytoimaan uusia työntekijöitä ja tukee nykyisten työntekijöiden työssä jatkamista. Näin ovat linjanneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Työterveyslaitos, jotka myönsivät tänään tunnustukset kahdelletoista vetovoimaiseksi katsomalleen sosiaali- ja terveysalan työpaikalle.

Yksi palkituista oli Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteispäivystys Nova. Nimeämisperusteluiksi mainittiin henkilöstön mahdollisuus osallistua päätöksentekoon, koulutukseen panostaminen, maakunnallinen yhteistyö ja potilasnäkökulman huomioiminen.

Novan ylilääkäri, toimialueen johtaja Johanna Tuukkanen kertoo, että potilasnäkökulma otettiin vuonna 2008 aloittaneen päivystyksen suunnittelussa keskeiselle sijalle.

– Halusimme nopeuttaa potilaan kulkua päivystyksessä ja sieltä eteenpäin. Päämäärämme ovat olleet selkeät ja koko henkilöstö on otettu mukaan kehitystyöhön. Se parantaa yleistä työmotivaatioita ja heijastuu positiivisesti kaikkeen tekemiseen ja työilmapiiriin, Tuukkanen puntaroi.

Maakunnallinen yhteistyö näkyy muun muassa niin, että Keski-Suomen kaikki kunnat ovat sopimuksella sitoutuneet pyrkimään siihen, että päivystyksestä kotiutuvalle potilaalle pystytään heti osoittamaan jatkohoitopaikka. Tämän avulla erikoissairaanhoidon vuodepaikkoja on pystytty keskussairaalassa vähentämään.

Potilaan etu on henkilöstön etu

Johanna Tuukkasen mukaan hyvin toimivassa työyhteisössä jokainen kokee oman osuutensa tärkeäksi – ja kun potilas hoituu mahdollisimman hyvin, henkilöstö on motivoitunut.

– Päivystyspotilaan mahdollisimman sujuvasta hoitoprosessista on tullut koko henkilökunnan yhteinen asia, Tuukkanen sanoo.

Hänen mukaansa Nova-yksikön suunnitteluvaiheessa painotettiin oikeaa henkilömitoitusta.

– Päävastuuta raskaasta ja vaativasta päivystystyöstä ei voida sälyttää yksinomaan nuorten, vastavalmistuneiden lääkäreiden harteille. Ratkaisuna Novaan päädyttiin rekrytoimaan päätoimisia päivystysalueen erikoislääkäreitä, mikä oli tuolloin vielä muualla harvinaista.

Tuukkasen mukaan akuuttilääkärit muodostavat parhaimmillaan päivystyksen tukirangan, mutta päivystyksessä on tilaa kaikille, jotka haluavat päivystää.

Hoitohenkilöstön vaihtuvuus Novassa on ollut pientä, ja avoimiin virkoihin on ollut runsaasti hakijoita.

– Lääkäripäivystystä ei ole tarvinnut missään vaiheessa ulkoistaa, vaan maakunnan omat lääkärit päivystävät päivystyskalentereiden täyttyessä nopeasti, Tuukkanen iloitsee.

Jyväskylässä sijaitsevassa Novassa käy vuosittain noin 82 000 potilasta.

Hyviä esimerkkejä ympäri Suomea

Yhteispäivystys Novan lisäksi tunnustuksen saivat:

HUS Jorvin sairaala, päiväkirurginen osasto 


Helsingin kaupunki, Kustaankartanon palvelukeskus 


Suomen Pakolaisapu ry (Helsinki) 


Mustijoen lastensuojelu, sosiaalityö (Mäntsälä) 


Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Hämeenlinnan yksikkö, psykiatrian osastot

Vantaan kaupunki, aikuissosiaalityö 


Kangasalan kunta, Vanhainkoti Pentorinne (Kuhmalahti) 


Pihlajalinna Oy, terveysasema OmaPihlaja (Tampere)


Seinäjoen terveyskeskus, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Seinäjoen terveyskeskus, suun terveydenhuolto 


Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskussairaala 


Ehdotuksia työpaikoista antoivat työmarkkina- ja ammattijärjestöt, työpaikat saivat myös itse ilmoittautua mukaan. Yhteispäivystys Novan ilmoitti kisaan Lääkäriliitto.

Tunnustukset myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Tunnustusten myöntäminen on osa Työterveyslaitoksen Mielekäs-ohjelmaa, jonka tarkoitus on levittää onnistuneita käytäntöjä sote-alan kiinnostavuuden lisäämiseksi.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030