Ajan­kohtai­sta

Video-opetus tuotti parempia B-lausuntoja kuin perinteinen luento

Opetustapa vaihtui pakollisesta luennosta lyhyisiin, vapaaehtoisesti ja omassa tahdissa katsottaviin videoihin.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Lääketieteen opiskelijat tekivät parempia B-lausuntoja lääkkeiden erityiskorvattavuudesta video-opetuksen kuin pakollisen luennon perusteella, selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Käänteiseen opetukseen osallistunut opiskelija laati 85 prosentin todennäköisyydellä onnistuneemman B-lausunnon kuin luennolle osallistunut. Vuonna 2015 opetus toteutettiin pakollisella luennolla ja vuonna 2016 käänteisenä opetuksena, johon kuului muun muassa videoluentoja. Molempina vuosina opetusta seurannut pakollinen B-lausuntotehtävä oli sama.

Videoluentojen ja uuden opetusmenetelmän käyttö nousi aidosta tarpeesta. Kurssin opettaja ja yksi tutkimuksen tekijöistä Nina Tusa Itä-Suomen yliopistosta kertoo huomanneensa, että kaksi tuntia kestävä luento ei ollut toimiva tapa oppia.

– Pakolliselle luennolle oli varattu tietty aika, ja siinä piti opettaa kaikki lausuntoryhmät. Käytiin siis läpi noin 12 todistusta ja lausuntoa yhdellä istumalla, kertoo Tusa.

Hän päätti tehdä videoluennot kustakin lausuntoryhmästä. Opetustapa vaihtui pakollisesta luennosta lyhyisiin, vapaaehtoisesti ja omassa tahdissa katsottaviin videoihin.

Lue myös

Kurssilla oli yli 140 opiskelijaa, mutta kurssivideoita oli katseltu yli 260 kertaa. Niihin oli siis palattu. Tusan mukaan näyttää siltä, että jos opiskelija voi itse tutustua oppimateriaaliin hänelle sopivana ajankohtana sekä palata niihin, se parantaa oppimista.

– Opiskelun omatahtisuus lisää motivaatiota perehtyä opiskeltavaan aiheeseen, hän sanoo.

Käänteistä oppimista lääkärinlausunnon opetuksessa ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Tulokset julkaistiin BMC Medical Education -lehdessä 24. lokakuuta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030