1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vieressä nukuttamista ei voi suositella
Ajan­kohtai­sta

Vieressä nukuttamista ei voi suositella

Tuoreen tutkimuksen mukaan perhepeti eli vauvan nukuttaminen äidin vieressä oli yhteydessä imetyksen pitempään kestoon. Samassa sängyssä nukkumisen riskien vuoksi perhepetiä ei Suomessa kuitenkaan suositella.

Vieressä nukuttamista ei voi suositella Kuva 1 / 1

Tuoreen tutkimuksen mukaan perhepeti eli vauvan nukuttaminen äidin vieressä oli yhteydessä imetyksen pitempään kestoon. Samassa sängyssä nukkumisen riskien vuoksi perhepetiä ei Suomessa kuitenkaan suositella.

Jama Pediatrics -lehdessä julkaistun tutkimuksen niitä vauvoja, jotka nukkuivat äidin kanssa samassa sängyssä usein, imetettiin pisimpään. Imetysaika jäi lyhimmäksi niillä vauvoilla, jotka nukkuivat perhepedissä harvoin tai eivät koskaan.

Tutkijat toteavat, ettei perhepetiä voi kuitenkaan varauksetta suositella, sillä vieressä nukuttaminen suurentaa kätkytkuoleman riskiä.

Tukea imettäjälle

Imetyssuositukset eivät toteudu Suomessa, mutta erikoissuunnittelija Katja Koskinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta ei silti ole valmis suosittelemaan perhepetiä imetyksen edistäjänä.

Perhepedin valitsevat ovat usein jo valmiiksi motivoituneita imettämiseen. Koskinen epäilee, että tämä voi olla taustalla myös perhepedin ja imetysajan välillä havaitussa yhteydessä.

Hän toteaa, että perhepetiin liittyy muitakin riskejä kuin kätkytkuolema. Vauvan terveys voi olla vaarassa, jos vanhemmat eivät osaa pitää riittävän hyvää huolta turvallisuudesta. Vauva ei saa olla vaarassa jäädä tyynyjen tai peittojen tukahduttamaksi, eivätkä samassa sängyssä nukkuvat saa käyttää alkoholia tai polttaa tupakkaa.

– Perheitä ohjataan nukuttamaan vauvaa samassa huoneessa mutta eri sängyssä kuin vanhemmat.

Osa perheistä valitsee kuitenkin vieressä nukuttamisen. Sitä varten turvallisesta nukuttamisesta on syytä keskustella vanhempien kanssa. Terveydenhuoltohenkilökunnan tehtävänä on tuoda esiin, että perhepedin valitseminen vaatii vanhemmilta enemmän.

– Imetyksen edistämiseen on muitakin keinoja.

Perheiden pitäisi saada tukea ja apua nopeasti, jos imetyksessä on ongelmia. Koskisen mukaan tässä olisi parantamisen varaa, sillä terveydenhoitajista vain puolella on vuonna 2010 tehdyn selvityksen mukaan imetysohjaajakoulutus. Myös hoitokäytäntöjä pitäisi kehittää paremmin imetystä suosiviksi. Tällä hetkellä Suomessa synnytyssairaaloissa annetaan enemmän lisämaitoa kuin muissa Pohjoismaissa.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Siedätyshoito tepsii kananmuna-allergiaan

Ruokasiedätys on toistaiseksi kokeellista hoitoa, jota ei pidä kokeilla omin päin.

Tieteessä
Delta-variantin levitessä sairaalaepidemian vaara on olemassa

Ennen riittävää rokotekattavuutta terveydenhuollossa on oltava varuillaan, arvioi Kanta-Hämeen sairaalaepidemian kokenut Iivo Hetemäki.

Tieteessä
Tekoäly auttoi tutkijoita selvittämään tupakoinnin ja syöpäkuolleisuuden yhteyttä

Tupakoivien syöpäpotilaiden kuolleisuus on suurempi kuin tupakoimattomien.

Liitossa
Tutkimus osoittaa: lääkärit valmiita kieltämään joitain vaihtoehtohoitoja lailla

Enemmistö lääkäreistä olisi valmis kieltämään joitain ns. vaihtoehtohoitoja lailla.

Ajassa
Koronakaranteeni lyhenee 10 vuorokauteen

Muutos koskee myös altistuneita sote-alan työntekijöitä.

Ajassa
THL: Koronarokotukset kaikille 12–15-vuotiaille

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.