Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2020 vsk 75 s. 239

Vihdoin oikea foorumi

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Kimmo Brandt

Jani Kaaron mukaan kolumnin voi kirjoittaa mistä vain, kunhan se yhdistyy aasinsillan kautta laajempaan ajatukseen.

– Minulla on useampia aihepiirejä, joista olen halunnut kirjoittaa, mutta ei ole ollut oikeaa foorumia. Nyt on, joten voisin kirjoittaa varaston täyteen parissa viikossa.

Näin kuvaa tuntojaan Lääkärilehden tuore kolumnisti, vapaa tiedetoimittaja Jani Kaaro. Tässä lehdessä olevan kolumnin aihe oli kypsynyt Kaaron päässä useamman kuukauden ajan.

– Kun tuli kutsu kolumnistiksi, olin heti, että ah ihanaa, vihdoin pääsen tekemään sen.

Kaaro ei tule räätälöimään kolumnejaan lääkäreille, vaan kirjoittaa tyylilleen uskollisesti. Hän ajattelee, että kolumnin voi kirjoittaa mistä vain, kunhan se yhdistyy aasinsillan kautta laajempaan ajatukseen. Ilman oivallusta ei synny iskevää kolumnia.

– On mystistä, milloin se lamppu syttyy. Nukkuminen on tärkeää. Jos lamppu ei syty, kannattaa nukkua lisää, hän kuvaa luomisprosessin vaiheita.

Kaarolla on läheinen suhde akateemiseen maailmaan, mutta akateemista koulutusta hänellä ei ole. Hän on opiskellut ammatin itse ja mennyt elämässä eteenpäin kiinnostus edellä. Journalismi on yhdistynyt siihen, ei toisin päin.

– Olen self-made man. Vastaava ei onnistuisi enää tänä päivänä. 30 vuotta sitten se oli mahdollista. Olen tällainen reliikki.

Lue myös

Vaikka hänellä ei ole taustalla yliopisto-opintoja, hän on saavuttanut tieteellistä mainetta. Hän on julkaissut tieteellisen julkaisun maineikkaassa NeuroReport-lehdessä yhdessä Harvardin professori Nouchine Hadjikhanin kanssa.

– Migreeniteoriani julkaistiin taannoin siellä. Olen myös kuvannut Suomessa muutaman uuden sienilajin, joista kääpä nimeltä Tyromyces fumidiceps on ainakin julkistettu. Näillä voi röyhistellä, hän hymähtää.

› Lue myös Sivuvaikutuksia (s. 296).

Kirjoittajat

Tuomas Keränen
tuomas.keranen@laakarilehti.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030