1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä
Ajan­kohtai­sta 3/2020 vsk 75 s. 105

Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä

Viiden tähden koulutuspaikassa asioita ei hoideta vasemmalla kädellä Kuva 1 / 1 Kuva: Ville Rinne

Nuorten Lääkärien Yhdistyksen ja Lääkäriliiton koulutuspaikkakyselyssä yhdeksi viiden tähden koulutuspaikaksi valittiin Perusturvakuntayhtymä Karviainen. Edellisinä vuosina kuntayhtymä ei ollut mukana kärkikahinoissa, mutta tavoitteena on koko ajan ollut tehdä Karviaisesta mahdollisimman houkutteleva koulutuspaikka.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtavalle ylilääkärille Mikko Purhoselle menestys ei tullut yllätyksenä, koska työtä on tehty määrätietoisesti kymmenen vuotta.

– Lähdimme liikkeelle jo tuolloin strategiassa, että lääkäreillä pitää olla töissä kaikki hyvin ja koulutusasiat kunnossa. Mitään koulutus- ja ohjaamisasioita ei hoideta meillä vasemmalla kädellä, Purhonen kertoo.

Karviaiseen perustettiin koulutusylilääkärin virka, jotta koulutusasiat olisivat hyvin johdettuja. Tärkeä osa kokonaisuutta on työvoiman riittävyys, joka on varmistettu riittävillä rekrytoinneilla. Tämä heijastuu suoraan työviihtyvyyteen.

– Rekrytoidaan pitkälle tulevaisuuteen ja ylibuukataan. Jos joku jää yhtäkkiä pois, meillä on silti tarpeeksi tekijöitä ja mahdolliselta kriisiltä vältytään. Ohjaaminen, koulutus ja seniorituki lähtevät heti ontumaan, jos ei ole tarpeeksi väkeä.

Jotta päät eivät kolahtele käytävillä yhteen, senioreilta kysytään, ketkä haluavat pitää pitämättömiä lomiaan. Purhosen mukaan halukkaita on löytynyt aina.

– Lisäksi olemme tehneet konsultaatiosta helppoa.

Omaohjaajan lisäksi on muita seniorilääkäreitä, mutta taustalla toimii vielä erikseen konsulttilääkäri. Häntä voivat konsultoida myös muut ammattiryhmät. Myös sisätautilääkärin toimenkuvaan on varattu aikaa konsultointia varten.

– Joka päivä on jonkinlainen kahvitapaaminen, jos sovittuna ei ole muuta tapahtumaa. Ajatuksena on, että talon lääkärit kohtaavat joka päivä.

Ei tarvetta työpaikkailmoituksille

Perusturvakuntayhtymä on myös joustava työnantaja. Tarvittaessa määräaikaisia työsopimuksia muutetaan ja sovitaan, että työntekijä on käytettävissä, kunnes saa erikoistumispaikan.

Lue myös

Osaajien rekrytoinnin eteen ei ole juuri tarvinnut tehdä töitä muutamaan vuoteen. Sana hyvästä työpaikasta kulkee viidakkorumpujen kautta.

– Meihin otetaan yhteyttä, ja sanotaan, että olen kuullut, että teillä on hyvä olla, olisiko töitä.

Purhosen mukaan nykyisessä linjassa ei ole syytä muuttaa mitään, mutta pientä kehitystyötä tullaan tekemään koko ajan.

Koulutuspaikkakysely tehtiin nyt kolmannen kerran. Viidellä tähdellä palkittiin yhteensä 26 koulutuspaikkaa, joista 18 oli perusterveydenhuollon yksiköitä, 6 keskussairaalaa, 1 yliopistoklinikka ja 1 työterveyshuollon yksikkö. Listauksen kärjessä komeilevat terveyskeskukset.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Vahvistettuja koronavirustartuntoja yli 70 000

Tähän mennessä tautiin on kuollut 1 775 ihmistä, joista valtaosa Kiinassa.

Tieteessä
Väitös: D-vitamiinilla ei ole yhteyttä tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen

Tyypin 1 diabetekseen sairastuvien ja terveiden lasten D-vitamiinipitoisuuksissa ei ole eroja missään ikävaiheessa, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
THL päivitti moniresistenttien bakteerien torjuntaohjeen

Ohje päivitettiin sairaanhoitopiirien kanssa.

Tieteessä
Vakavasti sairaiden potilaiden aika hengityskoneessa voi lyhentyä C-vitamiinilla

Hoidon kesto lyhentyi keskimäärin 25 prosenttia, jos potilaat tarvitsivat hengityskonehoitoa yli 10 tunnin ajan.

Kommentti
Olemmeko kokonaan unohtaneet oman maan edun?

– Tietojärjestelmien kova ja salattu ydin on maamme rajojen ulkopuolella, kirjoittaa Heikki Laine.

Tieteessä
Elvyttämisestä harvoin apua iäkkäille sydämenpysähdyksen jälkeen

Yli 80-vuotiaat sydämenpysähdyksen saaneet menehtyvät usein elvytyksestä huolimatta.