1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Viiden tähden koulutuspaikat julki
Ajan­kohtai­sta

Viiden tähden koulutuspaikat julki

Palkinnot jaetaan tänään Lääkäri 2020 -tapahtumassa Helsingissä. Listauksen kärjessä komeilevat terveyskeskukset.

Viiden tähden koulutuspaikat julki Kuva 1 / 1 Kuva: Ville Rinne

Nuorten Lääkärien Yhdistyksen ja Lääkäriliiton selvitys listaa Suomen parhaat erikoistuvien lääkärien koulutuspaikat. Täydet viisi tähteä ansaitsi yhteensä 26 koulutuspaikkaa, joista 18 oli perusterveydenhuollon yksiköitä, 6 keskussairaalaa, yksi yliopistoklinikka ja yksi työterveyshuollon yksikkö. Listauksen kärjessä komeilevat terveyskeskukset.

Parhaissa koulutuspaikoissa korostuu jälleen perehdytyksen, säännöllinen ohjauksen ja nimetyn ohjaajan merkitys. Kohtuullinen työmäärä mahdollistaa oppimisen, ja uupumus työssä vähenee. Lisäksi hyvissä koulutuspaikoissa nuoret lääkärit otetaan mukaan kehitystehtäviin ja heille tarjotaan tukea ammatilliseen kasvuun.

– Perusasioiden pitää olla kunnossa, kun rakennetaan viiden tähden koulutuspaikkaa. Tämä on selvästi ymmärretty palkittavissa yksiköissä, toteaa tiedotteessa NLY:n puheenjohtaja Jesper Perälä.

Työn kuormittavuus vaikeuttaa oppimista

Työn kuormittavuus vaikeuttaa silti edelleen nuorten lääkäreiden oppimista koulutuspaikoissa. Kyselyyn vastanneista lähes neljännes kertoo olevansa koulutuspaikassaan viikoittain tai useammin lopen uupunut. 30 prosentilla työ on niin kuormittavaa, että oppiminen vaikeutuu.

– Onhan tämä hälyttävä viesti nuorten lääkärien jaksamisesta ja työn kuormittavuudesta. Koulutuspaikassa tulee olla edellytykset uuden oppimiselle, Perälä korostaa.

Useimmiten uupumusta raportoitiin terveyskeskuksista. Perälä arvelee, että perusterveydenhuollossa ei aina tehdä eroa koulutuksessa olevan ja kokeneen lääkärin välillä, vaan työn vaativuus voi olla alusta alkaen sama.

40 prosentille kyselyyn vastanneista oli määritelty koulutusjakson aluksi osaamistavoitteet. Avoimissa palautteissa korostuivat toiveet strukturoituun koulutukseen. NLY:n koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Sara Kaartisen mukaan oppimisen kannalta on tärkeä tietää koulutusjakson tavoitteet. Tavoitteiden saavuttamista tulisi myös seurata säännöllisesti ohjaajan kanssa.

– Miten erikoistuva lääkäri ja ohjaaja voivat tietää keskittyvänsä oikeisiin asioihin ja osaamisen kehittyvän, jos mittareita ei ole?

Lue myös

Lääkäriliitto suosittelee, että työnantajat järjestäisivät työpaikalla koulutusta ja mahdollistaisivat vähintään viisi tuntia viikossa itseopiskeluun. Lisäksi työpaikan ulkopuolista koulutusta tulisi olla vähintään kymmenen päivää vuodessa. Valtaosa erikoistuvista lääkäreistä oli tyytyväisiä toimipaikalla saadun koulutuksen laatuun, mutta suositus erillisistä koulutuspäivistä toteutuu vain alle kolmanneksella.

– Lääkärin ajantasaisen tiedon ylläpitäminen täydennyskoulutuksella ehkäisee aiheettomia tutkimuksia ja lisää väestön terveyttä. Siihen panostaminen on järkevää, toteaa Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

NLY ja Lääkäriliitto selvittivät parhaita erikoistuvien lääkärien koulutuspaikkoja loka-marraskuussa tehdyllä kyselytutkimuksella.

Viiden tähden koulutuspaikat palkitaan tänään Helsingin Messukeskuksessa alkaneessa Lääkäri 2020-tapahtumassa.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tutkijat selvittävät altistaako perimä vakaville oireille

Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkijat keräävät koronaviruspotilaiden geenitietoa.

Ajassa
COVID-19-tautitapauksia on nyt 1 313

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 143, joista 49 on tehohoidossa.

Ajassa
"Toivon, että ei tehdä samoja virheitä kuin Italiassa"

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Elina Savola seuraa tarkasti COVID-19-tilannetta Italiassa, jossa 50 lääkäriä ja hammaslääkäriä on kuollut koronan vuoksi.

Ajassa
Työmääräys voidaan antaa kahdeksi viikoksi kerrallaan

Työvelvollisuuden käyttö on viimesijainen keino, sanoo Lääkäriliiton lakimies Hannele Pöyry.

Ajassa
HUS rekrytoi opiskelijoita, supistaa kiireetöntä hoitoa ja lisää etävastaanottoja

Näillä keinoilla varaudutaan koronaviruspotilaiden hoidon määrän kasvuun.

Ajassa
NLY: Työnantajien huolehdittava työntekijöiden terveydestä myös poikkeusoloissa

Oikeanlaisesta ja riittävästä suojauksesta on huolehdittava kaikkien terveydenhuollon työntekijöiden osalta kaikissa toimipisteissä.