Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2013 vsk 68 s. 1959

Villejä aineita ihon alla

Hertta Vierula

Yliherkkyysreaktion aiheuttaa usein punainen väri.

EU-kansalaisista 10-15 %:lla arvioidaan olevan tatuointi. Ongelmia ja komplikaatioita tulee harvoin, mutta tatuointien yleistyessä lääkäri kohtaa yhä useammin myös niiden huonot puolet.

- Yllättävän moni katuu tatuointiaan. Useimmat heistä tulevat toisiin ajatuksiin vuosien kuluttua tatuoinnin ottamisesta, mutta joskus tatuointi halutaan poistaa jo ennen kuin se on kunnolla parantunut, kertoo tatuointeja tutkiva ihotautilääkäri Nicolas Kluger HYKS Iho- ja allergiasairaalasta.

Tavallisimpia ongelmia ovat kutina ja muut yliherkkyysreaktiot tatuoidulla alueella. Infektiot ovat Klugerin mukaan ammattimaisesti tehdyissä tatuoinneissa suhteellisen harvinaisia.

Potilaat kysyvät toisinaan, kannattaisiko heidän ottaa tatuointi.

- Siihen on vaikea vastata, sillä komplikaatioita on mahdoton ennustaa. Saatan sanoa esimerkiksi ettei minun tiedossani ole juuri hänen terveyteensä liittyviä riskejä, mutta että tatuoinnin ottaminen on potilaan omalla vastuulla. Perusneuvo on, että potilaan kannattaa välttää seuraavissa tatuoinneissaan värisävyjä, joista ovat aiemmin saaneet yliherkkyysreaktioita.

Eri asia on, jos potilaalla on esimerkiksi aktiivisessa vaiheessa oleva ihosairaus. Juuri silloin tatuointia ei luultavasti kannata ottaa.

Klugerin mukaan tatuoinnit ovat lääkäreille vielä vieras asia. Apua kuitenkin löytyy.

- Tatuointeja käsitteleviä tutkimuksia löytyy esimerkiksi Pubmed-tietokannasta jo varsin hyvin.

Lisää sääntelyä?

Tavallisimmin tatuoinnin aiheuttamat ihoreaktiot johtuvat tatuointiväreistä. Reaktio voi syntyä vasta vuosia tatuoinnin ottamisen jälkeen. Tatuointivärien koostumusta voi olla vaikea tietää, sillä niitä ei erikseen säädellä EU:ssa.

- On erikoista, että esimerkiksi kosmetiikkaa säännellään paljon tiukemmin kuin ihon alle laitettavia tatuointivärejä, sanoo neuvotteleva virkamies Marilla Lahtinen STM:stä.

Lue myös

Kemikaalilainsäädäntö koskee tatuointivärejäkin. Ongelmana on, että tutkimusta kemikaalien vaikutuksista nimenomaan ihon alla käytettynä on tehty hyvin vähän.

Tatuointivärien sääntely on EU-komissiossa parhaillaan vireillä. Lahtinen arvioi, että olisi syytä kieltää vauhdilla ainakin ilmeisen haitalliset, esimerkiksi syöpää aiheuttavat tai lisääntymisterveyteen vaikuttavat aineet.

Nicolas Kluger on sääntelyä kohtaan kriittisempi. Hän epäilee, että nyt ollaan puutteellisiin tietoihin perustuen kieltämässä varmuuden vuoksi suurin osa käytössä olevista tatuointiväreistä.

- Parempi olisi olla kiirehtimättä ja panostaa tutkimukseen, jolla tatuointiväreistä saataisiin vihdoin luotettavaa tietoa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030