Viranomaistiedotus pohja yksityissektorin H1N1-ohjeistukselle
Sairaanhoitopiirien toimintamallien pienet erot hämmentävät valtakunnallisia toimijoita.
Valtakunnallisesti toimivien, yksityisten lääkäriasemien toimintatapa influenssa A(H1N1) -tapausten hoidossa nojaa sosiaali- ja terveysministeriön ja sairaanhoitopiirien ohjeisiin.
Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakka kertoo, että suuret linjat vedetään ministeriöstä käsin, ja yksityiskohtaisempia ohjeita saadaan sairaanhoitopiireistä.
– Pieniä eroja sairaanhoitopiirien käytännöissä löytyy, mutta yleisohjeistus on kaikille yhteinen. Yleisohje kattaa esimerkiksi sairastuneiden hoitoon liittyvät kulkureitit, henkilöstön suojautumisen ja niin edelleen.
Kotisohva parantaa
Mehiläiseen H1N1-viruksen kantajia tulee varsinkin työterveyshuollon kautta. Ketään ei Karpakan mukaan käännytetä ovelta.
– Jos potilas haluaa perusterveydenhuollon järjestämän influenssavastaanoton sijaan tulla Mehiläiseen, hänellä on siihen oikeus. Suurin osa sairastaa kuitenkin kotona, joten kuormitus ei ole merkittävä.
Mehiläisen intranet-sivuilla päivitetään H1N1-ohjeistusta sitä mukaa kun uusia toimintaohjeita viranomaisilta saadaan. Viimeksi tehtiin elokuun lopussa muutos, jossa poistettiin lapset riskiryhmästä.
Suomi valmiimpi pandemiaan
Mehiläisen lääkäreiltä on kantautunut Karpakan korviin palautetta, joka yllättäen ei arvostele liian vähäistä tiedottamista.
– Pohditaan sitä, ovatko kaikki varotoimet tarpeellisia, sillä A(H1N1) ei näyttäisi vastoin ennakko-odotuksia olevan normaalia kausi-influenssaa pahempi. Tässä ollaan kuitenkin viranomaisten armoilla. Emme voi suosittaa henkilöstölle esimerkiksi kevyempää suojautumista kuin mitä viranomaiset suosittelevat.
Karpakan mielestä eläinperäisten influenssavirusten kylkiäisenä levinnyt voimakas reagointi on poikinut myös jotain hyvää.
– Parin vuoden takaiseen lintuinfluenssaan varautuessa tehtiin todella paperinmakuisia suunnitelmia. Tämän viruksen kohdalla suunnitelmat ovat jo paljon parempia. Niissä on tsekattu eri rajapintoja paremmin, esimerkiksi yhteys yksityisen sektorin ja viranomaisten välillä toimii paremmin. Kaiken kaikkiaan sanoisin, että Suomi on nyt valmiimpi kohtaamaan pandemian kuin vielä pari vuotta sitten, Karpakka tiivistää.
Mia Flygar