1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Virtsahappo voi hidastaa Parkinsonin taudin etenemistä
Ajan­kohtai­sta

Virtsahappo voi hidastaa Parkinsonin taudin etenemistä

Uraatti eli virtsahappo näyttää hidastavan Parkinsonin taudin etenemistä.

Vaikutuskykyisenä antioksidanttina tunnettu uraatti voi ehkäistä hapen aiheuttamia soluvaurioita, joiden uskotaan vaikuttavan Parkinsonin tautiin, todetaan Archives of Neurology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Michael Schwarzschild ja Alberto Ascherio havaitsivat jo aiemmin, että uraatti saattaa suojata Parkinsonin taudilta.

Vasta julkaistussa tutkimuksessaan he mittasivat kollegoineen uraattipitoisuudet 800:n Parkinsonin tautia sairastavan potilaan verestä ja aivoselkäydinnesteestä. Tulosten mukaan suuret uraattipitoisuudet näyttivät olevan yhteydessä Parkinsonin taudin hitaampaan etenemiseen.

– Emme vielä tiedä, auttaako Parkinson-potilaita uraatti sinänsä vai jokin muu siihen liittyvä tekijä, Michael Schwarzschild sanoi BBC:lle.

Hänen mukaansa ihmisten ei pitäisi tähänastisten löydösten perusteella syödä enemmän uraattia sisältäviä ruokia välttyäkseen Parkinsonin taudilta.

– Koska suurten uraattipitoisuuksien tiedetään aiheuttavan terveysriskejä, kuten kihtiä ja munuaiskiviä, uraattipitoisuuksien kasvattamiseen pitäisi pyrkiä vain tarkoin seuratussa kliinisessä tutkimuksessa, jossa mahdolliset riskit ja hyödyt otetaan huomioon.

Sirpa Kulonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.