Ajan­kohtai­sta

Virusvariantin pelko muuttaa käytäntöjä

Karanteeniajat muuttuivat ja maahantulo kiristyy, Astra Zenecan rokotetuotannon hidasteet "suuri pettymys".

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Pelko muuntuneiden koronaviruksen leviämisriskistä on muuttanut karanteenikäytäntöjä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti perjantaina, että altistuneille määrättävä karanteeni pitenee 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen. Kyseessä on tartuntatautilääkärin määräämä virallinen karanteeni, josta saa myös tartuntatautipäivärahaa.

Perhealtistuksissa karanteenin pituus on 21 vuorokautta.

Myös tartuntatautilääkärin sairastuneelle määräämän eristyksen vähimmäispituus pitenee 7 vuorokaudesta 10 vuorokauteen.

Jo aiemmin viime viikolla THL suositteli yli kahden metrin turvaväliä ja lähikontaktien vähentämistä entisestään.

Maahantulo kiristyy

Suomen hallitus päätti perjantaina kiristää maahantulon rajoituksia virusvarianttien leviämistä torjuakseen. Suomi rajoittaa keskiviikosta alkaen maahantuloa kaikista Schengen-maista. Ulkomaiden kansalaiset voivat tulla Suomeen vain välttämättömästä syystä. Terveydenhuollon, vanhustenhuollon ja pelastustoimen työntekijät saavat edelleen tulla Suomeen.

Rajoitukset ovat voimassa 25. helmikuuta saakka.

Suomeen saapuvia koskevat karanteeni- ja testaussuositukset on koottu Finentry-sivustolle.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista.

Astra Zenecan rokotteita tulee aiottua hitaammin

Rokoterintamalta saatiin perjantaina huonoja uutisia.

Astra Zeneca varoitti Reutersin mukaan EU-viranomaisia, että se toimittaa vain 31 miljoonaa rokotetta vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana suunnitellun 80 miljoonan sijaan. Kyse on tuotantoketjun ongelmista.

Lue myös

Helsingin Sanomien haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio kuvaa tilannetta suureksi pettymykseksi. Toiveissa oli alun perin saada satojatuhansia rokotteita helmikuun puolesta välistä lähtien.

Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän rokotteen odotetaan saavan myyntiluvan EU:ssa 29. tammikuuta.

Tällä hetkellä myyntilupa on kahdella koronarokotteella. Pfizerin ja BioNTechin kehittämä rokote sai myyntiluvan EU:ssa 21. joulukuuta, Modernan rokote 6. tammikuuta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030