Ajan­kohtai­sta

Voidaanko lääkäri määrätä hoitovapaalta töihin?

Perhevapaa rajoittaa työmääräyksen antamista, mutta ei estä sitä täysin.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
GEORGIY DATSENKO /Adobe/AOP

Lääkäriliittoon tulee tällä hetkellä paljon kysymyksiä koronaviruksen vaikutuksista lääkäreihin ja lääkärin työhön. Kysymyksiä ja vastauksia kerätään Lääkäriliiton sivuille. Sivuja päivitetään jatkuvasti, kun uutta tietoa saadaan.

Monet kysymykset koskevat palkanmaksua ja työhön velvoittamista.

Perhevapaalla olevalle voidaan antaa työmääräys vasta, kun muuta työvoimaa ei ole saatavilla.

Valmiuslain mukaan työvoimaviranomainen saa antaa työvelvolliselle työmääräyksen vain sellaiseen työhön, jota tämä pystyy kohtuudella tekemään ottaen huomioon hänen ikänsä, terveydentilansa, mahdollinen vammaisuutensa, perhesuhteensa, koulutuksensa, aikaisempi työkokemuksensa sekä tehtäväksi määrättävän työn luonne. Näin ollen perhevapaa otetaan huomioon työmääräystä antaessa ja määräys annetaan siis vain poikkeuksellisesti. Jos työvelvolliselle ei voida antaa määräystä kokopäivätyöhön, hänet voidaan joissakin tapauksissa määrätä tekemään työtä osa-aikaisesti.

Lue myös

Valmiuslain mukaan työmääräystä ei kuitenkaan saa antaa henkilölle, joka ei voi työn vaatimaksi ajaksi poistua kotoaan jatkuvaa huolenpitoa tarvitsevan lapsen tai muun henkilön hoitamisen vuoksi, jos hoitoa ei voida muuten järjestää. Kieltäytymisperuste voi olla esimerkiksi pienten lasten osalta. Alle seitsemänvuotiaan tai pysyvästi taikka pitkäaikaisesti sairaan lapsen huoltajalle ei saa myöskään antaa työmääräystä työssäkäyntialueen ulkopuolelle.

Liiton sivuilta löytyy vastauksia myös esimerkiksi kysymykseen voiko työnantaja määrätä lääkärin mahdollisen koronapotilaan hoitoon riittävien suojavarusteiden puuttumisesta huolimatta tai voiko työnantaja määrätä työntekijän etätöihin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030