Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2012 vsk 67 s. 2612

Voiko ehkäisytietokoneeseen luottaa?

Miia Soininen

Lämmön mittaamiseen perustuva ehkäisytietokone tulkitsee naisen ruumiinlämmöstä ns. varmat päivät. Laitteen ehkäisyvarmuudeksi ilmoitetaan 99,3 prosenttia. Voiko tällaista laitetta suositella raskaudenehkäisyyn?

- Aina on hyvä, että on vaihtoehtoja. Suosittelisin laitetta kuitenkin vain tilanteessa, jossa uusi raskaus ei olisi naiselle suuri järkytys, dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Oskari Heikinheimo HYKS:sta kertoo.

- En ole perehtynyt laitteeseen, mutta kohdunkaulan liman tarkkailu ja muut kuukautiskierron monitorointiin perustuvat ehkäisysysteemit ovat vanhoja keinoja. Jotkut ovat hyvin kiinnostuneita itsensä tarkkailusta, ja se toimii hyvin. Laitteen varmuusprosentti kuulostaa korkealta. Laajassa käytössä tuskin päästään noin korkeisiin lukuihin.

Esimerkiksi Saksassa ehkäisylaitteita käytetään paljon. Onko meillä tilausta niille?

Lue myös

- Suhtautuminen raskauden ehkäisyyn vaihtelee. Suomessa on aika hyväksyttyä käyttää hormonaalista ja kohdunsisäistä ehkäisyä. Joissakin maissa naiset vierastavat sellaista voimakkaasti.

- Aikoinaan vastaavaa laitetta markkinoitiin ehkäisyyn, mutta ihmiset käyttivät sitä hedelmöittymisen apuna.

- Ihmiset ovat erilaisia. On tilanteita, joissa on vaikeaa löytää sopivaa ehkäisyä. Jotkut saavat herkästi sivuvaikutuksia esimerkiksi ehkäisyhormoneista. Mielenkiintoista nähdä, miten laitteen käyttö asettuu.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030