Ajan­kohtai­sta

Voiko erikoisalaa vaihtaa kesken erikoistumisen?

Lääkärit ovat pohtineet, miten erikoistumiskoulutuksen uusi haku- ja valintamenettely muuttaa mahdollisuutta vaihtaa valittua erikoisalaa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Montako opinto-oikeutta erikoistuvalla lääkärillä voi olla voimassa, koulutuspäällikkö, neurologian erikoislääkäri Johanna Rellman TAYS:sta ja Tampereen yliopistosta?

– Uuden haku- ja valintamenettelyn mukaan erikoistuvalla lääkärillä voi olla vain yksi opinto-oikeus voimassa. Aiemmin pystyi ilmoittautumaan vaikka 15 erikoisalalle. Se oli erittäin hankala systeemi, koska monet ilmoittautuneet eivät kuitenkaan koskaan erikoistuneet aloille, joille olivat ilmoittautuneet. Vanhoja opinto-oikeuksia jäi roikkumaan.

Mitä yhden erikoistumisoikeuden voimassaolo merkitsee erikoistumiskoulutukselle?

– Uudistuksella pyritään ohjaamaan ja seuraamaan koulutusmääriä siten, että kaikille erikoisaloille hakeutuu riittävästi lääkäreitä. Toisaalta tavoitteena on, ettei millään alalla ole ylituotantoa.

Voiko erikoisalaa vaihtaa kesken erikoistumisen?

– Kyllä voi. Jos lääkärillä on vanhan menettelyn mukaan opinto-oikeus olemassa ja hän haluaakin toiselle alalle kuin aiemmin, hänen pitää osallistua haku- ja valintamenettelyyn. Kun on tullut valituksi uudelle alalle, täytyy suorittaa kuuden kuukauden koejakso, jotta saa lopullisen opinto-oikeuden.

Vanhasta opinto-oikeudesta täytyy luopua silloin, kun tämä lopullinen opinto-oikeus on myönnetty.

Montako kertaa erikoisalaa voi vaihtaa?

Lue myös

– Sitä voi edelleen vaihtaa miten monta kertaa vain. Jos on hakenut uudessa valintamenettelyssä ja saanut lopullisen opinto-oikeuden, mutta kuitenkin haluaa myöhemmin vaihtaa alaa, voi hakeutua uudelleen tähän valintamenettelyyn. Vanhasta opinto-oikeudesta joutuu tällöinkin luopumaan vasta saatuaan uudelle alalle lopullisen opinto-oikeuden.

Niin sanottu AHOT-käytäntö ei ole muuttunut, eli ennen opinto-oikeutta tehdyt työt ja palvelut hyväksytään erikoistumispalveluksi kuten ennenkin, jos ne ovat alalle soveltuvia. Valintamenettelyyn kuuluva koejakso on myös osa erikoistumista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030