1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Voiko palkan jättää maksamatta ulkomaanmatkan jälkeen?
Ajan­kohtai­sta

Voiko palkan jättää maksamatta ulkomaanmatkan jälkeen?

Työnantajat terveydenhuollossa ovat pitäneet esillä ajatusta, että ulkomailta palaava työntekijä joutuisi pitämään 14 vuorokautta palkatonta vapaata ennen töihin paluutaan.

Voiko palkan jättää maksamatta ulkomaanmatkan jälkeen? Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Voiko työnantaja jättää palkan maksamatta kahdelta viikolta, jos lääkäri on käynyt esimerkiksi Italiassa, Lääkäriliiton lakimies Heli Hartman-Mattila?

Useat työnantajat ovat olleet sitä mieltä, että näin voi tehdä, ja sanovat viittaavansa valtioneuvoston ohjeisiin.

Näihin on puututtu, sillä palkattomuudelle ei ole perusteita, eivätkä terveysviranomaisten ohjeetkaan ehdottomaan työstä poissaoloon velvoita. Jos työnantaja tässä tilanteessa päättää, että työntekijä ei saa tehdä töitä, ei oikeutta palkanmaksun keskeyttämiseen synny.

Mihin pykäliin palkattomuus voi perustua?

Viranhaltijalaissa ja kunnallisessa virkaehtosopimuksessa on kerrottu edellytykset, jolloin palkanmaksusta voidaan poiketa.

Matkalta palaajan kohdalla ne eivät nyt täyty.

Valtioneuvosto on julkaissut matkustusohjeita, joissa ohjataan ulkoministeriön verkkosivujen kautta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuille.

Siellä sanotaan, että matkalta saapuvan pitää noudattaa omaehtoista karanteenia. Erikseen sanotaan, että omaehtoisessa karanteenissa saa liikkua työpaikan ja asuinpaikan välillä. Sosiaali- ja terveydenhuollon työtehtävistä mainitaan vielä, että on syytä sopia työnantajan kanssa mahdollisista työjärjestelyistä.

Jos työnantajan päätös työjärjestelystä kuitenkin on se, että työntekijä ei tule töihin kahteen viikkoon, perustetta palkattomuudelle ei ole.

Lue myös

Työnantajalle pitää kyllä kertoa reissusta työjärjestelyiden arvioimista varten. THL:n ohjeissakin sanotaan, että työnantajan tulee arvioida tartuntariski ja muuttaa tarvittaessa työtehtäviä kahdeksi viikoksi.

Miten Lääkäriliitto suhtautuu matkustuksen välttämissuositukseen?

Olemme ehdottomasti samaa mieltä kuin terveysviranomaiset, että ulkomaille menoa kannattaa välttää. Emme Lääkäriliitossa kannusta ketään nyt matkailemaan.

Uskon, että lääkärit eivät mitenkään aktiivisesti lähde nyt lomailemaan ulkomaille ja ylipäänsä toimitaan tilanteen edellyttämällä tavalla. Mutta palkanmaksu kulkee omia teitään, eikä siis perustetta palkattomuudelle tässä tilanteessa ole.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.