1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä
Ajan­kohtai­sta

VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä

Testi mahdollistaisi nopean diagnoosin jo taudin varhaisessa vaiheessa.

VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

VTT kehittää virusantigeenien määritykseen perustuvaa testausmenetelmää koronavirukselle yhdessä HUS:n ja Helsingin yliopiston rokotetutkimuskeskuksen kanssa.

Kehitteillä olevan pikatestin tavoitteena on tuoda terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tarkka, nopea ja resurssitehokas keino koronavirustartuntojen varhaiseen toteamiseen. Pikatestin kehitystyöhön osallistuvat VTT:n lisäksi mm. Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVac. Lisäksi hankkeeseen etsitään yhteistyökumppaneiksi alan kotimaisia yrityksiä.

Testi perustuu virusantigeenien määritykseen nenänielunäytteistä, ja sen avulla COVID-19-virus voitaisiin diagnosoida jo taudin aikaisessa vaiheessa. Testin vaatima vasta-ainekehitysprojekti on jo käynnistynyt VTT:llä, ja testin ensimmäiset versiot voisivat valmistua aikaisintaan syksyn aikana.

– Aloimme etsiä ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen heti, kun kansainvälinen epidemiatilanne alkoi huonontua. VTT:llä on vahvaa vasta-aineiden kehittämiseen ja tuotantoon liittyvää osaamista sekä aiempaa kokemusta diagnostisten testien suunnittelusta. Meille oli luonnollista aloittaa nopeasti työt COVID-19 vasta-ainekehityksen parissa, kertoo VTT:n Biosensors-tutkimustiimin päällikkö Leena Hakalahti tiedotteessa.

HUS:n tutkimus on ollut vasta-ainekehityksessä tärkeässä roolissa, ja näytteet on saatu koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneilta potilailta. Hanketta toteutetaan läheisessä yhteistyössä Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahden sekä Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVacin johtaja, Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kanteleen tutkimusryhmien kanssa.

– Tutkimuksen edetessä projektissa kehitettäviä vasta-aineita pyritään hyödyntämään testauksen lisäksi koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidossa, toteaa Vapalahti tiedotteen mukaan.

Lue myös

Tutkimus uusien vasta-aineiden kehittämiseksi SARS-CoV-2-viruksen antigeeneille on aloitettu VTT:n omalla rahoituksella, mutta pikatestin kehittämiseen haetaan nyt aktiivisesti jatkorahoitusta ja yhteistyökumppaneita. Testien ja niiden analysointiin tarvittavan laitteiston valmistus onnistuisi Suomessa VTT:n ja suomalaisyritysten voimin, ja kotimaisen tarpeen lisäksi niitä voitaisiin myydä myös ulkomaille.

Tutkimusalueen johtaja Jussi Paakkari VTT:ltä toteaa, että testauskapasiteetin kasvattaminen on epidemian etenemisen seurannan kannalta keskeisessä roolissa, mutta tämänhetkiset testausmenetelmät ovat työläitä. Testauskapasiteetti on siksi rajallinen.

– Pikatestin tarkoituksena on mahdollistaa kapasiteetin kasvattaminen ja varmistaa testien riittävä saatavuus myös epidemian jatkuessa, hän sanoo.

Testiä kehitetään nyt räätälöidysti COVID-19 virusta varten, mutta pikatestiteknologian valmistuttua saman kehitysprosessin soveltaminen myös muiden virusten diagnosoimiseen olisi mahdollista nopealla aikataululla.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronajäljittäjän työ alkaa, kun potilas on todettu positiiviseksi

Helsingin yliopisto koulutti 50 tartunnan jäljittäjää kuntien tarpeisiin.

Tieteessä
Suolisto-oireet ovat yleisiä COVID-19-taudissa

Tutkimuksessa oireita oli lähes kahdella kolmesta, tavallisimmin ruokahaluttomuutta ja ripulia.

Ajassa
Lähin sydäniskuri löytyy sovelluksen avulla

Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellukseen on lisätty sydäniskurin paikannuspalvelu.

Tieteessä
Kortikosteroidit ovat vaarallisia virustautien hoidossa

Kortikosteroidit voivat lähes nelinkertaistaa keuhkovauriopotilaiden kuolleisuuden, selviää Turun yliopiston tutkimuksesta.

Kommentti
Me selviämme, mutta miten käy Jemenin?

Voi vain kuvitella, minkälainen katastrofi syntyy, jos korona leviää koko maahan, kirjoittaa Heidi Wikström.

Ajassa
Euroopan lääkevalvontaverkostolle suunnitelma toiminnan turvaamiseksi koronapandemiassa

Resurssien kohdentamista tuetaan koronaviruksen vastaisen lääkehoidon sekä rokotteen kiirehtimiseksi.