1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä
Ajan­kohtai­sta

VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä

Testi mahdollistaisi nopean diagnoosin jo taudin varhaisessa vaiheessa.

VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

VTT kehittää virusantigeenien määritykseen perustuvaa testausmenetelmää koronavirukselle yhdessä HUS:n ja Helsingin yliopiston rokotetutkimuskeskuksen kanssa.

Kehitteillä olevan pikatestin tavoitteena on tuoda terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tarkka, nopea ja resurssitehokas keino koronavirustartuntojen varhaiseen toteamiseen. Pikatestin kehitystyöhön osallistuvat VTT:n lisäksi mm. Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVac. Lisäksi hankkeeseen etsitään yhteistyökumppaneiksi alan kotimaisia yrityksiä.

Testi perustuu virusantigeenien määritykseen nenänielunäytteistä, ja sen avulla COVID-19-virus voitaisiin diagnosoida jo taudin aikaisessa vaiheessa. Testin vaatima vasta-ainekehitysprojekti on jo käynnistynyt VTT:llä, ja testin ensimmäiset versiot voisivat valmistua aikaisintaan syksyn aikana.

– Aloimme etsiä ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen heti, kun kansainvälinen epidemiatilanne alkoi huonontua. VTT:llä on vahvaa vasta-aineiden kehittämiseen ja tuotantoon liittyvää osaamista sekä aiempaa kokemusta diagnostisten testien suunnittelusta. Meille oli luonnollista aloittaa nopeasti työt COVID-19 vasta-ainekehityksen parissa, kertoo VTT:n Biosensors-tutkimustiimin päällikkö Leena Hakalahti tiedotteessa.

HUS:n tutkimus on ollut vasta-ainekehityksessä tärkeässä roolissa, ja näytteet on saatu koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneilta potilailta. Hanketta toteutetaan läheisessä yhteistyössä Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahden sekä Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVacin johtaja, Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kanteleen tutkimusryhmien kanssa.

– Tutkimuksen edetessä projektissa kehitettäviä vasta-aineita pyritään hyödyntämään testauksen lisäksi koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidossa, toteaa Vapalahti tiedotteen mukaan.

Lue myös

Tutkimus uusien vasta-aineiden kehittämiseksi SARS-CoV-2-viruksen antigeeneille on aloitettu VTT:n omalla rahoituksella, mutta pikatestin kehittämiseen haetaan nyt aktiivisesti jatkorahoitusta ja yhteistyökumppaneita. Testien ja niiden analysointiin tarvittavan laitteiston valmistus onnistuisi Suomessa VTT:n ja suomalaisyritysten voimin, ja kotimaisen tarpeen lisäksi niitä voitaisiin myydä myös ulkomaille.

Tutkimusalueen johtaja Jussi Paakkari VTT:ltä toteaa, että testauskapasiteetin kasvattaminen on epidemian etenemisen seurannan kannalta keskeisessä roolissa, mutta tämänhetkiset testausmenetelmät ovat työläitä. Testauskapasiteetti on siksi rajallinen.

– Pikatestin tarkoituksena on mahdollistaa kapasiteetin kasvattaminen ja varmistaa testien riittävä saatavuus myös epidemian jatkuessa, hän sanoo.

Testiä kehitetään nyt räätälöidysti COVID-19 virusta varten, mutta pikatestiteknologian valmistuttua saman kehitysprosessin soveltaminen myös muiden virusten diagnosoimiseen olisi mahdollista nopealla aikataululla.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Oikeuspsykiatrisilla potilailla on suuri itsemurhakuolleisuus

Oikeuspsykiatristen potilaiden itsemurhakuolleisuus on muuhun väestöön verrattuna seitsenkertainen.

Ajassa
Rokotteen ei epäillä aiheuttaneen kuolemantapauksia

Fimea on saanut kolme ilmoitusta kuolemantapauksista, jotka ovat tapahtuneet pian koronarokotteen antamisen jälkeen.

Ajassa
Tekoäly avuksi koronaviruksen torjuntaan

Tekoälypohjaisesta ennustemallista toivotaan apua vakavan koronataudin ja kuolleisuuden riskin arvioinnissa.

Tieteessä
Suoliston mikrobisto paljastaa lääkehoidon toimivuuden tulehduksellisissa suolistosairauksissa

Suoliston bakteerit ja hiivat voisivat tulevaisuudessa sopia hyvin mittariksi, kun arvioidaan kannattaako hoitoa aloittaa.

Ajassa
Ilomantsin tartunnat ovat brittivariantin aiheuttamia

Ilomantsissa on todettu tammikuun aikana 21 koronavirustartuntaa.

Ajassa
Brexit vaikuttaa lääkärien laillistamiseen

Ennen Brexitiä myönnetyt ammatinharjoittamisoikeudet eivät muutu.