1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä
Ajan­kohtai­sta

VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä

Testi mahdollistaisi nopean diagnoosin jo taudin varhaisessa vaiheessa.

VTT kehittää koronaviruksen pikatestiä Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

VTT kehittää virusantigeenien määritykseen perustuvaa testausmenetelmää koronavirukselle yhdessä HUS:n ja Helsingin yliopiston rokotetutkimuskeskuksen kanssa.

Kehitteillä olevan pikatestin tavoitteena on tuoda terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tarkka, nopea ja resurssitehokas keino koronavirustartuntojen varhaiseen toteamiseen. Pikatestin kehitystyöhön osallistuvat VTT:n lisäksi mm. Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVac. Lisäksi hankkeeseen etsitään yhteistyökumppaneiksi alan kotimaisia yrityksiä.

Testi perustuu virusantigeenien määritykseen nenänielunäytteistä, ja sen avulla COVID-19-virus voitaisiin diagnosoida jo taudin aikaisessa vaiheessa. Testin vaatima vasta-ainekehitysprojekti on jo käynnistynyt VTT:llä, ja testin ensimmäiset versiot voisivat valmistua aikaisintaan syksyn aikana.

– Aloimme etsiä ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen heti, kun kansainvälinen epidemiatilanne alkoi huonontua. VTT:llä on vahvaa vasta-aineiden kehittämiseen ja tuotantoon liittyvää osaamista sekä aiempaa kokemusta diagnostisten testien suunnittelusta. Meille oli luonnollista aloittaa nopeasti työt COVID-19 vasta-ainekehityksen parissa, kertoo VTT:n Biosensors-tutkimustiimin päällikkö Leena Hakalahti tiedotteessa.

HUS:n tutkimus on ollut vasta-ainekehityksessä tärkeässä roolissa, ja näytteet on saatu koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneilta potilailta. Hanketta toteutetaan läheisessä yhteistyössä Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahden sekä Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVacin johtaja, Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kanteleen tutkimusryhmien kanssa.

– Tutkimuksen edetessä projektissa kehitettäviä vasta-aineita pyritään hyödyntämään testauksen lisäksi koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidossa, toteaa Vapalahti tiedotteen mukaan.

Lue myös

Tutkimus uusien vasta-aineiden kehittämiseksi SARS-CoV-2-viruksen antigeeneille on aloitettu VTT:n omalla rahoituksella, mutta pikatestin kehittämiseen haetaan nyt aktiivisesti jatkorahoitusta ja yhteistyökumppaneita. Testien ja niiden analysointiin tarvittavan laitteiston valmistus onnistuisi Suomessa VTT:n ja suomalaisyritysten voimin, ja kotimaisen tarpeen lisäksi niitä voitaisiin myydä myös ulkomaille.

Tutkimusalueen johtaja Jussi Paakkari VTT:ltä toteaa, että testauskapasiteetin kasvattaminen on epidemian etenemisen seurannan kannalta keskeisessä roolissa, mutta tämänhetkiset testausmenetelmät ovat työläitä. Testauskapasiteetti on siksi rajallinen.

– Pikatestin tarkoituksena on mahdollistaa kapasiteetin kasvattaminen ja varmistaa testien riittävä saatavuus myös epidemian jatkuessa, hän sanoo.

Testiä kehitetään nyt räätälöidysti COVID-19 virusta varten, mutta pikatestiteknologian valmistuttua saman kehitysprosessin soveltaminen myös muiden virusten diagnosoimiseen olisi mahdollista nopealla aikataululla.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia 60 vuotta täyttäneille

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Tieteessä
Lasten antibioottien ja astmalääkkeiden kulutus väheni pandemiassa

Lääkkeiden käytön vähenemisestä syntyi noin 3,4 miljoonan euron säästö.

Ajassa
Suomalainen COVID-aiheinen mobiilipeli sai laajan tuen

Lanseerauksessa ovat mukana WHO, Unicef ja rokotteiden kansainvälinen yhteistyöorganisaatio Gavi.

Ajassa
STM aikoo järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointifoorumin

Valmisteluun kutsutaan mukaan laajasti eri toimijoita.

Ajassa
Duchennen lihasdystrofian lääke sai korvattavuuden

Lääke vahvistaa lapsen fyysisen toimintakyvyn edellytyksiä ja säilyttää kävelykyvyn pidempään.

Ajassa
Psykososiaaliset menetelmät huumeriippuvuuksien hoidon palveluvalikoimaan

Menetelmät on arvioitu erikseen aikuisille ja nuorille sekä silloin, kun henkilöllä on muu samanaikainen mielenterveyden häiriö.