1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vuoden 1999 Kalle Achté -palkinto Yrjö Alaselle
Ajan­kohtai­sta 15/1999 vsk 54 s. 2008

Vuoden 1999 Kalle Achté -palkinto Yrjö Alaselle

Psykiatrian Tutkimussäätiö myöntää joka kolmas vuosi Kalle Achté -palkinnon psykiatrian ja mielenterveyden edistäjänä monipuolisesti ansioituneelle suomalaiselle psykiatrille. Tänä vuonna jaettiin järjestyksessä toinen Kalle Achté -palkinto, jonka suuruus on 75 000 markkaa. Palkinnon sai professori Yrjö Alanen (s. 1927).

Yrjö Alanen työskenteli Turun yliopiston psykiatrian professorina vuosina 1968-1990. Alanen on toiminut perheterapian ja skitsofrenian psykoterapian kehittäjänä, ja hänen ansionsa skitsofrenian tutkijana ovat kansainvälisestikin merkittävät. Hän oli valtakunnallisen skitsofreniaprojektin johtaja koko projektin toiminnan ajan 1981-1987 ja osallistui sen evaluointiin 1991-1993.

- Skitsofreniaprojektin tavoitteena oli paitsi uusien ja vanhojen pitkäaikaispotilaiden määrän puolittaminen myös avohoidon kehittäminen. Projektin alkaessa Suomessa oli mielisairaalapaikkoja lähes maailmanennätys. Avohoito, potilaiden seuranta ja lääkehoito olivat tuolloin myös kehittymättömiä. Skitsofreniapotilaita pidettiin toivottomina. Projekti muutti merkittävästi psykiatrista palvelujärjestelmää, ja sen aikana sekä uusien että vanhojen pitkäaikaispotilaiden määrä väheni projektin tavoitteiden mukaisesti, kertoo Yrjö Alanen.

Lue myös

Vaikka Suomessa on kehitetty laadullisesti erittäin hyvä hoitojärjestelmä, yhteiskunta ei anna tarpeeksi taloudellisia resursseja.

- Vaikeimmat skitsofreniat ovat nykyisin vähentyneet, mutta esimerkiksi rajatilahäiriöt ovat lisääntyneet. Avohoito on jäänyt keskeneräiseksi. Vaikka avohoitopotilaat eivät ole Suomessa heitteillä, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Englannissa, eivät potilaat saa sellaista hoitoa, jota he tarvitsisivat, toteaa Alanen.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.