Ajan­kohtai­sta

Vuokralääkärinä tyytyväinen

Parasta lääkettä kaikenlaisiin ennakkoluuloihin on hoitaa 
työnsä hyvin, sanoo vuokralääkärinä viihtyvä LL Heini Elo. Hänestä tuntuu loogiselta tutkimustulos, etteivät vaihtuvat ja päällekkäiset tietojärjestelmät rassaa vuokralääkäreitä samassa määrin kuin muita.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/he.jpg

Turkulaislääkäri Heini Elolla on kokemusta vuokratyön ­monenlaisista muodoista. Hän on viihtynyt Attendon palveluksessa valmistumisestaan eli vuodesta 2007 lähtien.

– Vaikka työnantajani on ollut koko ajan sama, olen tehnyt tosi monen mittaisia jaksoja yksittäisistä päivystysvuoroista aina vuosien rupeamiin samassa yksikössä, Heini Elo kertoo.

Nyt hän on jo pitkään kaartanut neljänä päivänä viikossa kollegoiden kanssa kimppakyydillä Forssaan. Automatkojen aikana hoituu myös vapaamuotoinen konsultointi.

– Enää en varmaan jaksaisi päätyökseni äkkilähtöjä ja irrallisia muutaman tunnin komennuksia, mutta vielä opiskeluaikoina ne olivat aivan ok. Silloinhan oli vain hyvä juttu, että ­yllättävälle vapaapäivälle sai halutessaan työvuoron lyhyellä va­­roi­tusajalla.

Elon mielestä vuokratyö vaatii lääkäriltä tietynlaista mentaliteettia. Epävarmuudesta ei saa ahdistua herkästi.

– Itse pikemminkin pidän ajatuksesta, ettei luvassa ole yhtä ja samaa hamaan eläkeikään saakka. Alussa toki täytyi muistuttaa itselleen, etteivät työt lääkäriltä nyky-Suomessa lopu.

Vuokratyöläinen ei saa myöskään olla kovin piintynyt omiin rutiineihinsa.

– Vieraaseen työyhteisöön ei voi mennä selostamaan, että minä olen kyllä ­aina tehnyt näin. On sopeuduttava talon tapoihin, sen jälkeen voi paremmin esittää kehittämisehdotuksiakin.

Ennakkoluulot nurin

Virkasuhteisten kollegoiden ja muiden työkavereiden suhtautuminen on Heini Elon mukaan ollut pääsääntöisesti ­ystävällistä ja mutkatonta.

– Ei nykyään pidetä niin tarkkaa lukua, mitä kautta kenenkin palkka tulee. Työsuhteita on monenlaisia.

Satunnaisia ikäviäkin kohtaamisia on silti sattunut.

– Kerran sain kuulla, että kahvihuone on tarkoitettu vain vakiväelle. Silloin tuli lähinnä mieleen, ettei kommentoijalla itsellään taida olla kovin hyvä olla. Ja joskus potilas saattaa kysyä, että oletkos sinä sellainen keikkalääkäri. Vaikka en erityisemmin pidä tuosta nimityksestä, en jaksa siitä hermostuakaan.

Vuokratyöstä elää Elon mielestä edelleen hieman vinoutuneita luuloja. Hän ei pidä oikeutettuna käsitystä, että ­vastuun kantaminen vaatisi vakituisen viran.

– Ihan samanlaisella moraalilla tässä töitä tehdään kuin kaikki kollegat. Sekin joskus korpeaa, että vuokralääkäreiden luullaan kierivän rahassa tai välttelevän veroja. Tutkin tuossa juuri veroehdotustani ja voin kertoa, ettei pidä paikkaansa. Ja kai kaikki käyvät töissä ansaitakseen elantonsa?

Parasta lääkettä kaikenlaisiin ennakkoluuloihin on Elon mukaan hoitaa työnsä hyvin.

Lista ei paisu

Lääkärilehdessä 44/2013 julkaistun tutkimuksen tulokset vuokralääkäreiden työoloista ja -tyytyväisyydestä kuulostavat Heini Elosta enimmäkseen tutuilta. Hän tosin kokee työn tarkkojen raamien suojelevan vuokralääkäriä ylivoimaiselta kiireeltä ja kuormitukselta.

– Lista ei voi vastaanottotyössä paisua yli äyräiden, koska työnantajani on myynyt juuri tietyn määrän työpanostani. Ja esimerkiksi toiveet osa-aikaisuudesta ­toteutuvat yleensä hyvin.

Mahdollisuus vaikuttaa työn sisältöön toteutuu lähinnä sitä kautta, että työnantajalle voi esittää toiveita sijoittamisesta tietynlaiseen yksikköön.

Väkivallan uhan kokemisen Elo uskoo selittyvän vuokralääkäreiden työvuoroilla. Heidän päivystyksensä osuvat usein aikoihin, jolloin esimerkiksi päihtyneitä potilaita on liikkeellä runsaasti.

Heini Elosta tuntuu loogiselta, etteivät vaihtuvat ja päällekkäiset tietojärjestelmät rassaa vuokralääkäreitä samassa määrin kuin muita.

– Me olemme tottuneet käyttämään kaikenlaisia systeemejä rinnakkain ja ristiin. Eikä muutosvastarintaa voi muutenkaan kauheasti olla.

Mari Vehmanen
Kuva: Vesa-Matti Väärä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030