Vuoroistettu työ tuo lääkärille väljyyttä
Yhteispäivystyksessä ei tule taukoja, ja perinteinen päivätyötä seuraava vuorokauden päivystys olisi siellä liian raskas. TYKS:n yhteispäivystykseen rakennettiin paikallinen työaikajärjestely.
Akuuttilääketieteeseen TYKS:ssa erikoistuva Harri Pikkarainen tekee usein töitä iltaisin, mutta valvoo vain yhden yön kuukaudessa. Paikallisesti rakennettu työaikamalli sopii sekä Pikkaraiselle että hänen työnantajalleen.
TYKS:n yhteispäivystykseen rakennettiin sairaanhoitopiirin ja Lääkäriliiton yhteistyönä työaikajärjestely, joka noudattaa Työterveyslaitoksen suosituksia. Se etenee aamuvuoroista iltoihin ja yöhön. Vuoroistettu lääkärityöaika on vielä vailla virallista ”nimeä”, mutta oleellisinta onkin käytäntö.
– Iltaisin ollaan ehkä useammin töissä kuin aiemmin anestesialääkärinä päivystäen. Mutta erikoislääkärille yövuoroja tulee viiden viikon jaksossa yleensä vain yksi, kertoo Harri Pikkarainen.
Hän erikoistuu parhaillaan myös akuuttilääketieteeseen ja sanoo tämän työaikamallin sopivan sekä työhön että yksityiselämään erittäin hyvin.
– Vaikka yhteispäivystyksen työtahti on kova ja työvuorot painottuvat iltoihin ja alkuyöhön, tässä mallissa on paljon enemmän vapaa-aikaa kuin ennen osastotyössä pitkine päivystyksineen. Voisi sanoa, että olen virkeämpänä sekä töissä että kotona, Pikkarainen kertoo.
Ylipitkät työrupeamat eivät sovi yhteispäivystykseen
Jukon pääluottamusmies Hannele Heine osallistui Lääkäriliiton edustajana työajan rakentamiseen. Kokonaistuntimäärä viikossa on normaali sairaalalääkärin työaika eli 38 tuntia 15 minuuttia.
Lääkärityöaika jakautuu kymmenen viikon jaksoihin, jotka sisältävät kaksi viiden viikon työvuorolistaa. Päivävuorot ovat 8 tunnin pituisia, niitä seuraavat viikonloppujen vuorot iltaan painottuvia 12 tunnin pituisia vuoroja. Päivävuoroihin sisältyy myös kouluttautumista tai kouluttamista. Listaan sisältyy myös yksi viikon mittainen vapaapäiväjakso.
– Perinteiset päivätyön päälle tulevat vuorokauden mittaiset päivystysvuorot eivät sovi yhteispäivystykseen, jossa työtehtäviä tulee koko ajan eikä lepoaikaa jää, Heine toteaa.
– Lääkäreitä on nyt päivystyspoliklinikalla eniten töissä silloin, kun potilaitakin on eniten eli iltaisin ja viikonloppuisin. Eihän satunnaisia ruuhkahuippuja voi edelleenkään ennustaa, mutta nyt lääkärit ovat varmasti jaksavampia kuin pitkien päivystysten keskellä.
Harri Pikkarainen sanoo, että iltatöitä tekevälle pienten lasten vanhemmalle jää aikaa olla kotosalla olemiseen lasten kanssa silloin, kun kaikki ovat virkeitä.
– Jotkut vuorot tosin päättyvät vasta kello yksi yöllä, mikä tarkoittaa lapsiperheessä kovin lyhyttä yötä. Muutenkaan en osaa oikein nukkua päivisin. Mutta kun viikkotyöaika tasoittuu viidessä viikossa, eivätkä vuorot ole kohtuuttoman pitkiä, tämä varmasti edistää jaksamista, Pikkarainen toteaa.
Ulla Järvi
Kuva Panthermedia