Ajan­kohtai­sta

WHO julkaisi oppaan misinformaation torjumiseen

Terveydenhuollon ammattilaiset halutaan sosiaalisen median eturintamaan jakamaan oikeaa tietoa.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Maailman terveysjärjestö WHO (World Health Association) on julkaisut oppaan sosiaalisen median väärien tietojen oikaisemiseksi.

WHO muistuttaa, että koronapandemia on synnyttänyt salaliittoteorioita ja misinformaatiota, jota vastaan lääkäreiden tulee taistella. Väärät tiedot vaarantavat terveydenhuollon ammattilaisten työn tuloksia ja rokotuskampanjoiden tehokkuuden.

– Jokainen lääkäri voi äänellään vaikuttaa siihen, että faktat ja tiede nousevat myyttien sekä misinformaation yläpuolelle. Elämme rokotuskattavuuden levittämisessä edelleen ratkaisevia vaiheita, sanoo johtaja Andrew Pattison esipuheessa.

Opas antaa lääkäreille keinoja, taitoja ja tietoa, joilla jakaa luotettavaa tietoa eteenpäin. Ohjeita on ryhmitelty sen mukaan, kuinka paljon lääkäri katsoo voivansa käyttää misinformaation torjumiseen sosiaalisen median kanavissaan aikaa.

Mukana on valmiita mallivastauksia englannin kielellä ja yleisiä ohjeita sosiaalisesta mediasta.

Perusohjeet kuuluvat: tunne yleisösi, ole täsmällinen, ole oma itsesi ja vahvista viestiäsi omilla kokemuksillasi koronarokotteista.

Parhaita käytäntöjä jaetaan Twitteriin, Facebookiin, Instagramiin, TikTokiin, LinkedIniin, Snapchatiin ja YouTubeen.

Lue myös

Esillä ovat myös sosiaalisen median vaarat. Faktat tulee tarkastaa ja henkilötiedot suojata. Tekijänoikeuksia pitää kunnioittaa ja lääketieteellisiä neuvoja välttää. Trollien kanssa ei kannata antautua väittelyyn.

Oppaan tietokoneversio löytyy täältä ja mobiiliversio täältä.

Oppaan ovat laatineet Ison-Britannian terveysviranomaiset.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030