Ajan­kohtai­sta

WHO korostaa kroonisten tautien jatkuvaa ehkäisyä

WHO:n uusi asiantuntijaraportti kokoaa samojen kansien sisään tuoreimman tiedon ravinnon ja kroonisten tautien ehkäisystä. Raportti tähdentää, että kroonisia tauteja täytyy ehkäistä läpi elämän. Ravinnolla on merkittävä osuus mm. diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien, syövän sekä osteoporoosin syntyyn. Raportti kertoo, kuinka ruokavalion avulla voidaan vähentää kroonisten sairauksien riskiä maailmanlaajuisesti. Sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä sekä diabetes lisääntyvät nyt erittäin nopeasti kehitysmaissa.

WHO:n mukaan tavoitteena on, että rasvan osuus olisi 15–30 prosenttia ravinnon energiasta. Tyydyttyneitä rasvoja saisi olla 10 prosenttia tai alle sen, ja pyrkimyksenä on, että monityydyttymättömiä rasvoja olisi 6–10 prosenttia. N-6-sarjan rasvoja pitäisi olla 5–8 prosenttia ja n-3-sarjan rasvoja 1–2 prosenttia. Transrasvoja saa olla prosentin verran tai sitä vähemmän, ja hiilihydraattien kokonaismäärän pitäisi olla 55–75 prosenttia. Vapaiden sokereiden osuus kokonaisenergiasta täytyisi olla alle 10 prosenttia. Tähän ryhmään kuuluvat mm. siirapit, hunajat ja hedelmämehujen sokerit. Päivittäisen kolesterolin saannin pitäisi olla alle 300 mg:aa. Ravinnon tulisi sisältää proteiinia 10–15 prosenttia, ja suolaa saisi syödä 5 grammaa tai vähemmän päivässä. Hedelmiä ja vihanneksia pitäisi nauttia yli 400 grammaa joka päivä.

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030