Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2003 vsk 58 s. 4214

WHO korostaa kroonisten tautien jatkuvaa ehkäisyä

Ulla Toikkanen

WHO:n uusi asiantuntijaraportti kokoaa samojen kansien sisään tuoreimman tiedon ravinnon ja kroonisten tautien ehkäisystä. Raportti tähdentää, että kroonisia tauteja täytyy ehkäistä läpi elämän. Ravinnolla on merkittävä osuus mm. diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien, syövän sekä osteoporoosin syntyyn. Raportti kertoo, kuinka ruokavalion avulla voidaan vähentää kroonisten sairauksien riskiä maailmanlaajuisesti. Sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä sekä diabetes lisääntyvät nyt erittäin nopeasti kehitysmaissa.

WHO:n mukaan tavoitteena on, että rasvan osuus olisi 15-30 prosenttia ravinnon energiasta. Tyydyttyneitä rasvoja saisi olla 10 prosenttia tai alle sen, ja pyrkimyksenä on, että monityydyttymättömiä rasvoja olisi 6-10 prosenttia. N-6-sarjan rasvoja pitäisi olla 5-8 prosenttia ja n-3-sarjan rasvoja 1-2 prosenttia. Transrasvoja saa olla prosentin verran tai sitä vähemmän, ja hiilihydraattien kokonaismäärän pitäisi olla 55-75 prosenttia. Vapaiden sokereiden osuus kokonaisenergiasta täytyisi olla alle 10 prosenttia. Tähän ryhmään kuuluvat mm. siirapit, hunajat ja hedelmämehujen sokerit. Päivittäisen kolesterolin saannin pitäisi olla alle 300 mg:aa. Ravinnon tulisi sisältää proteiinia 10-15 prosenttia, ja suolaa saisi syödä 5 grammaa tai vähemmän päivässä. Hedelmiä ja vihanneksia pitäisi nauttia yli 400 grammaa joka päivä.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030