1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. WHO:n uusi osastopäällikkö Pamela Hartigan: Terveyden edistämisestä muotoutunut erillinen saareke
Ajan­kohtai­sta 17/1999 vsk 54 s. 2294

WHO:n uusi osastopäällikkö Pamela Hartigan: Terveyden edistämisestä muotoutunut erillinen saareke

Gro Harlem Brundtland nimitti tohtori Pamela Hartiganin Ecuadorista WHO:n terveyden edistämisen uudeksi osastopäälliköksi viime helmikuussa. Hartigan on työskennellyt aikaisemmin mm. Maailmanpankissa ja YK:n kehitysohjelmassa (UNDP), ja hän johtanut useita terveyshankkeita, jotka tähtäävät naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseen. Hartigan on tehnyt tiivistä yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa ja perehtynyt myös hankkeiden taloudelliseen toteuttamiseen.

- Mielestäni terveyden edistäminen on kuin irrallinen saareke, jossa puhutaan kieltä, jota ulkopuoliset eivät ymmärrä. Hieman karrikoiden voisin sanoa, että tarvitsen nykyisessä työssäni silloin tällöin sanakirjan apua, jotta ymmärtäisin, mitä henkilökuntani puhuu. Terveyttä ei voida kuitenkaan edistää siten, että elämme umpiossa. Terveyttä edistettäessä tulee ottaa huomioon hyvin erilaisia näkökulmia; mm. naisten, köyhien ja pakolaisten äänet on saatava kuuluviin. Naisiin kohdistuva väkivalta on kaikissa maissa merkittävä terveydellinen ja sosiaalinen ongelma, jonka ratkaisemiseksi meidän on tehtävä työtä muiden organisaatioiden kanssa. Meidän täytyisi ylipäänsä miettiä, kuinka terveyden edistämisen keinot lisäävät ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua kaikkialla maailmassa, sanoi Pamela Hartigan.

Hartiganin mukaan tarvitaan lisää näyttöä siitä, kuinka terveyden edistämisen strategiat on sisällytetty eri projekteihin ja ohjelmiin kehitysmaissa.

Lue myös

- Tämän selvitystyön yksi tärkeä pulma on käytetty kieli: eurooppalaiset, pohjoisamerikkalaiset ja australialaiset asiantuntijat julkaisevat suurimman osa terveyden edistämistä käsittelevistä kirjoista ja lehdistä. Englannin kielellä on siis hallitseva asema. Terveyden edistämisen alueella on paljon kommunikaation esteitä jo muutenkin: vaikka puhuisimmekin englantia, emme silti ymmärrä toisiamme. Suuri osa terveyden edistämistehtävissä työskentelevistä ihmisistä asuu maissa, joissa englantia ei puhuta. Mielestäni WHO:n yksi tehtävä onkin helpottaa ihmisten välistä kommunikaatiota, totesi Hartigan.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.