Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/1995 vsk 50 s. 1872

WHO solmi sopimuksen malariarokotteesta

Torstai 4.5. oli suuri päivä Manuel Patarroyolle, kolumbialaiselle lääkärille ja biokemistille, paljon puhutun malariarokotteen SPf66:n keksijälle. Puolen päivän aikaan YK:n rakennuksessa Genevessä yksityisessä seremoniassa Kolumbian varapresidentti Umberto de la Calle Lombanan läsnäollessa hän allekirjoitti WHO:n pääjohtajan Hiroshi Nakajiman kanssa sopimuksen, joka antaa terveysjärjestölle "oikeuden kehittää, valmistaa, jakaa ja myydä rokotetta", kuten WHO:n lehdistötiedotteessa sanottiin. Joitakin tunteja myöhemmin WHO:n 190 jäsenmaan useiden satojen vuosikokoukseen osallistuvien delegaattien edessä de la Calle ojensi kopion sopimuksesta Nakajimalle. "Tämä päivä", sanoi de la Calle, "on ainutlaatuisen tärkeä Kolumbian historiassa ... kansainväliselle tiedeyhteisölle ... ja miljoonille ihmisille, jotka joutuvat taudille alttiiksi ." Aplodit olivat tuskin laantuneet, kun Patarroyo pyydettiin korokkeelle ottamaan vastaan WHO:n Leon Bernard -säätiön palkinto "suurenmoisesta työstä sosiaalilääketieteen alalla".

Loppupäivästä kuitenkin aplodien päätyttyä jotkut delegaatit ihmettelivät, mistä koko tohina johtui.

Ensinnäkin Patarroyon ja WHO:n väliset neuvottelut lisenssisopimuksesta ovat madelleet kahden viime vuoden ajan juuttuneina moniin tärkeisiin kysymyksiin: kuka esimerkiksi päättää jos ja milloin rokote on valmis laajamittaiseen tuotantoon ja käyttöön? Kuka sitä saa valmistaa ja millä hinnalla? Miten WHO:n tulisi antaa tunnustusta Kolumbian hallitukselle ja kansalle heidän panoksestaan rokotteen kehittämisessä? Neuvottelut näistä ja muista kysymyksistä jatkuvat edelleen, kertoi WHO:n lakimies Tom Topping Suomen Lääkärilehdelle. "Nykyinen sopimus", hän sanoi, "kattaa vain lahjan laillisen perustan (rokotteen antaminen WHO:lle). Mutta melkein kaikista muista kysymyksistä on yleisesti sovittu ja lopullinen sopimus saataneen aikaan puolessa vuodessa."

Lue myös

Allekirjoitetussa sopimuksessa on kuitenkin yksi ehto: mikäli WHO ei seuraavan puolen vuoden aikana onnistu löytämään molemmille osapuolille sopivaa yleishyödyllistä valmistajaa, palautuvat lisenssioikeudet kolumbialaisille. Kukaan ei tule yllättymään, mikäli kolumbialaiset voittavat kilpailun valmistussopimuksesta. He ovat luomassa "yhteistä yleishyödyllistä säätiötä", kuten Patarroyo selitti toimittajille allekirjoitustilaisuuden jälkeen, joka voisi valmistaa rokotetta massatuotantoon Bogotassa 20 miljoonaa dollaria maksaneessa tuotantoyksikössä, jonka toiminnan pitäisi käynnistyä vuoteen 1998 mennessä.

Jotkut Patarroyoa tarkkailleet tahot ovat myös ymmällään siitä, että WHO on liittämässä taas yhden pystin kolumbialaisen tutkijan kokoelmaan - jossa niitä kuuluu olevan jo yli viisikymmentä - kun "rokotteen teho yleisenä terveydenhuollon välineenä on vielä kyseenalainen", kuten eräs WHO:n virkamies myönsi Suomen Lääkärilehdelle. Puheessaan Maailman terveyskokouksessa Patarroyo kyllä myönsi, ettei hänen rokotteensa ole täydellinen, "pieni askel", hän sanoi, "[malaria]ongelman piirissä ... suuri askel ihmiskunnalle."

Lienee aikamoinen askel rokotteelle, jonka kehityksen monet tutkijat uskovat yhä olevan kokeiluvaiheessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030