Ajan­kohtai­sta

Ydinaseiden vastustus nousi Punaisen Ristin ja Maailman Lääkäriliiton asialistalle

Kannanoton mukaan ydinaseiden käytön riski on kasvanut.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Kansainvälinen Punainen Risti (ICRC) on aloittanut helmikuussa maailmanlaajuisen kampanjan ydinaseita vastaan yhdessä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhteenliittymän (IFRC) kanssa

Järjestöt ovat huolissaan ydinaseriisunnan tilasta. Kannanoton mukaan ydinaseiden käytön riski on kasvanut.

Myös Maailman Lääkäriliitto on julkaissut kannanoton ydinaseita vastaan. Liitto perustelee kannanottoa ammattikunnan velvollisuudella varjella terveyttä ja palvella ihmiskuntaa.

Punaisen Ristin kampanja alkoi pian sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat vetäytyvänsä keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Järjestön tiedotteessa muistutetaan, että japanilaissairaalat hoitavat edelleen syöpäpotilaita, joihin vuonna 1945 Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettujen ydinpommien aiheuttama säteily on vaikuttanut.

Ydinaseiden kieltosopimus jakaa

Sekä Maailman Lääkäriliitto että Punainen Risti vetoavat maailman maihin, että ne allekirjoittaisivat vuonna 2017 laaditun YK:n ydinaseiden kieltosopimuksen.

Se on jakanut EU-maita. Esimerkiksi Irlanti ja Itävalta ovat allekirjoittaneet sen, Suomi ja Ruotsi eivät.

Lue myös

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiitteli aikanaan Helsingin Sanomissa Suomen ja Ruotsin ratkaisua. Hänen mukaansa allekirjoittaminen aiheuttaisi Naton ja maiden yhteistyölle välille rajan. Hänen mukaansa Natossa arvostellaan uutta sopimusta siitä, ettei se vaikuta esimerkiksi Pohjois-Korean tai Kiinan ydinaseisiin, mutta se heikentää olemassa olevaa ydinsulkusopimusta NPT:tä, johon myös viisi ydinasevaltaa on sitoutunut.

Kuva: Maailman Lääkäriliitto

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030