1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yhteiskunta­vastuullisuus on liiton tärkeä päämäärä
Ajan­kohtai­sta 39/2020 vsk 75 s. 1974

Yhteiskunta­vastuullisuus on liiton tärkeä päämäärä

Lääkäriliittoa pidetään vahvana mutta samalla yhteiskuntavastuullisena järjestönä. Tällä on suuri merkitys, ­ajattelee Lääkäriliiton valtuuskunnan vara­puheenjohtaja, ­professori Matti J. Tikkanen.

Yhteiskunta­vastuullisuus on liiton tärkeä päämäärä Kuva 1 / 1 Kuva: Jussi Helttunen

Seniorilääkärien yhdistystä Lääkäriliiton valtuuskunnassa edustava Tikkanen on valittu valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi edesmenneen Taito Pekkarisen tilalle.

Sisätautiopin professori Tikkanen on toiminut myös Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina ja Helsingin yliopiston vararehtorina.

Tikkanen katsoo, että Lääkäriliiton menestyksellinen edunvalvonta rakentuu luottamukselle, jonka liitto on saavuttanut laajasti yhteiskunnan eri osa-alueilla.

– Yhteiskuntavastuullisuus on tärkeä päämäärä liiton toiminnassa. Sitä edustaa vaikuttaminen yhteiskunnan kannalta merkittäviin kysymyksiin, kuten sote-uudistukseen, perusterveydenhuollon tilaan, lääkärikoulutuksen laatuun ja lääketieteelliseen tutkimustoimintaan, mutta myös muun muassa eutanasiaan, saattohoitoon ja uskomushoitoihin.

Nykyisessä sote-esityksessä on hänen mielestään puutteita ja ongelmia, kuten aikaisemmissakin esityksissä. Esimerkiksi liian monta sote-maakuntaa, joista osa on niin pieniä ja heikkoja, etteivät ne tule selviytymään.

Esitys on myös kovin monimutkainen muun muassa Uudenmaan erityistilanteen, Helsingin ja HUS:n osalta.

– Kaikista heikkouksista huolimatta olen sitä mieltä, että olisi parempi viedä hallituksen esitys nyt lävitse ja päästä eteenpäin. Vielä huonompi vaihtoehto on, että esitys kaatuu ja aloitetaan taas alusta. Tämä on siis minun henkilökohtainen mielipiteeni.

Lue myös

Tikkasen tavoitteena on, että seniorilääkärit käyttäisivät tehokkaasti heille ominaisia vahvuuksia tukemaan Lääkäriliiton tavoitteita. Iän mukanaan tuomaa kokemusta ja ennen kaikkea yhteiskunnallista verkostoitumista voidaan hyödyntää, mutta julkisuudessa tarvitaan työelämässä olevien lääkärien ääntä.

– Monet seniorilääkärit ovat olleet yhteiskunnan eri tasoilla muissakin tehtävissä kuin varsinaisessa lääkärin työssä. Heidän kokemustaan ja tietämystään kannattaa käyttää hyväksi.

– Uskon, että senioreilla on tässä erityistä annettavaa.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.

Kommentti
Kielellä on väliä

Jos potilas ei ymmärrä mitä lääkäri hänelle yrittää sanoa, murenee hoitosuhteen pohja, kirjoittaa Eija Kalso.

Blogi
Keskity nyt

Olen kehittänyt keskittymiskyvyn häiriön enkä löydä sille muuta syytä kuin muuttuneen median käyttöni, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Ajassa
Lääkäriliitto: aborttilakia uudistettava kansalaisaloitteen mukaisesti

Perustelujen vaatimisesta ja kahden lääkärin tapaamisesta halutaan luopua.

Ajassa
THL: Ikä ja taustasairaudet vievät koronapotilaan sairaalaan

Ikä lisää kuoleman riskiä perusterveilläkin.