Yhtenäiset syövän hoito- ja laatukriteerit koko terveydenhuoltoon
Syövän hoidon kehittämistä pohtinut työryhmä esittää, että samoja valtakunnallisia syövän hoito- ja laatukriteerejä olisi käytettävä sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa.
Syövän diagnostiikan, hoidon ja seurannan on perustuttava valtakunnallisiin tai kansainvälisiin suosituksiin. Uusien hoitojen hyödyt, haitat ja kustannukset on arvioitava tarvittaessa valtakunnallisesti.
Tavoitteena on parantaa tai ainakin säilyttää nykyiset hyvät hoitotulokset tasa-arvoisesti koko maassa ja eri väestöryhmissä.
Vaativa syövän hoito keskitettävä
Osa syöpähoidoista voitaisiin toteuttaa lähellä potilaan asuinpaikkaa, mutta suunnitella keskitetysti.
Perusterveydenhuollon osuutta syöpäpotilaiden seurannassa ja oireenmukaisessa hoidossa on lisättävä. Parantumattomasti sairaan syöpäpotilaan oireita lievittävää hoitoa on voitava toteuttaa kaikkialla terveydenhuollossa laadukkaasti.
Syövän hoitoon tarvitaan työryhmän mielestä lisää henkilöstöä, koska syöpäpotilaiden ja vaativien hoitojen määrän arvioidaan kasvavan selvästi. Erityisesti tarvitaan onkologeja, patologeja, syöpää hoitavia sairaanhoitajia ja yleislääkäreitä. Työryhmä esittää, että kaikkiin yliopistosairaaloihin lisätään onkologian alan koulutusvirkoja ja alan houkuttelevuutta parannetaan.
Lisäksi työryhmä esittää syövän hoitoon ja diagnostiikkaan aikarajoja, joiden mukaan esimerkiksi hoito olisi järjestettävä kuuden viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Kuvantamiseen ja kudosnäytteiden tutkimiseen saisi kulua enintään viikko, ja liitännäishoidot olisi aloitettava viimeistään neljän viikon kuluttua kirurgisesta hoidosta, ellei potilaan tila sitä estä.
Työryhmä luovutti esityksensä syövän hoidon kehittämiseksi tänään peruspalveluministeri Paula Risikolle.
Lisätietoja: STM.