1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yhtenäisyyttä raskausajan seulontoihin
Ajan­kohtai­sta 29/1999 vsk 54 s. 3567

Yhtenäisyyttä raskausajan seulontoihin

Kuntien välisiin eroihin raskausajan seulonnoissa on harvoin perusteita ja käytäntöjen vaihtelu luo tarpeetonta eriarvoisuutta, toteaa Stakesin perhesuunnittelun ja äitiyshuollon asiantuntijaryhmä. Seulontalinjauksissa tulisi pyrkiä vähintään alueellisiin hoito-ohjelmiin. Niiden laadinnan pohjaksi asiantuntijaryhmä on laatinut suosituksen Seulontatutkimukset ja yhteistyö äitiyshuollossa.

Raskauden seurantaan suositellaan vähimmäismääräksi ensisynnyttäjille 13-17 neuvolakäyntiä ja uudelleensynnyttäjille 9-13 käyntiä. Niiden sisällön suunnitteluun on asiantuntijaryhmän oppaassa ohjeita perustutkimuksista lähtien aina synnytyspelkojen, synnytyksen jälkeisen masennuksen, seksin ja ehkäisyn käsittelyyn neuvolakäynneillä. Myös lapsen vammaisuuden ja kuoleman käsittely on mukana oppaassa, ja näistä aiheista asiantuntijaryhmä on pyytänyt näkemyksiä mm. vammaisjärjestöiltä.

Asiantuntijaryhmä on koonnut oppaaseensa katsauksen seulontatutkimusten perusteista.

- Kunnissa päätöksiä tehtäessä on tiedettävä, miksi seulonta järjestetään, toteaa ryhmän puheenjohtaja, kehittämispäällikkö Marjukka Mäkelä Stakesista.

Oppaassa muistutetaan, että kunnan tehtävänä on tarjota mahdollisuus seulontaan, mutta lopullisen päätöksen osallistumisesta tekee perhe. Asiakkaille tarkoitetusta tiedotusmateriaalista on oppaassa esimerkkejä.

Lue myös

Sikiöseulontamenetelmien vertailua eri-ikäisten äitien tutkimisessa on havainnollistettu taulukoin laskennallisten oikeiden ja väärien positiivisten tulosten sekä tutkimuksen aiheuttamien keskenmenojen määristä. Downin oireyhtymän seulontakäytännöksi suositellaan kaikukuvausta raskausviikolla 13-14 niskaturvotuksen havaitsemiseksi tai seerumiseulontaa viikolla 15-16. Esimerkiksi kromosomitutkimusta istukkanäytteestä tai lapsivesinäytteestä ei alle 35-vuotiaille kannata tehdä ilman seerumiseulonnassa tai kaikukuvauksessa todettua aihetta. Yli 39-vuotiaille taas kromosomitutkimuksen mahdollisuus on aiheellista tarjota.

Osastonylilääkäri Kari Teramo HYKS:n naistentautien klinikasta korostaa asiantuntemuksen merkitystä seulontatutkimuksissa.

- Perheelle on osattava heti sanoa, mitä löydös merkitsee. Se on vaativa tehtävä.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.