1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yhteys luontoon voi ehkäistä allergioita
Ajan­kohtai­sta

Yhteys luontoon voi ehkäistä allergioita

Suomalaistutkimuksen mukaan biodiversiteetin köyhtyminen saattaa olla yhteydessä allergioiden yleistymiseen.

Yhteys luontoon voi ehkäistä allergioita Kuva 1 / 1

Biodiversiteetin köyhtyminen saattaa olla yhteydessä allergioiden yleistymiseen. Ilkka Hanski ja Tari Haahtela ovat tutkimusryhmineen selvittäneet, miten ihmisten kontaktit luontoon vaikuttavat iholla viihtyviin hyödyllisiin bakteereihin ja ihmisten allergeeniherkkyyteen.

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski johtaa metapopulaatiobiologian huippuyksikköä Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksella. Tari Haahtela on HYKS:n iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri.

Tutkittaviksi valittiin satunnaisesti 118 Itä-Suomessa asuvaa koululaista. Tutkimuksessa selvisi, että jos nuorten asuinympäristössä oli paljon metsää ja maatalousmaata, heidän ihollaan oli laajempi bakteerivalikoima kuin nuorilla, joiden kodin läheisyydessä oli enemmän rakennettua ympäristöä ja vesistöjä. Myös nuorten allergeeniherkkyys oli maaseudulla alhaisempi.

Luonnon monimuotoisuus, ihon bakteeriyhteisöt ja allergiaherkkyys ovat yhteydessä

Atoopikoiden elinympäristöt olivat biodiversiteetiltään köyhempiä kuin terveiden nuorten. Tutkijat vertasivat myös terveiden nuorten ja atoopikoiden ihon bakteereita. Atoopikoiden iholla oli suppeampi valikoima gammaproteobakteerien ryhmään kuuluvia bakteereja.

Terveillä nuorilla oli merkitsevä yhteys gammaproteobakteereihin kuuluvan Acinetobacter-suvun runsauden ja tulehdusreaktioita hillitsevän interleukiini-10-sytokiinin välillä. Iholla elävät gammaproteobakteerit saattavat stimuloida soluja tuottamaan tätä immuunipuolustusta tehostavaa molekyyliä. Gammaproteobakteereja on runsaasti muun muassa kasvien pinnoilla.

Tutkijoiden mukaan näiden tulosten perusteella on syytä pohtia luonnon monimuotoisuuden vähenemisen vaikutuksia niin allergioihin kuin kansanterveyteen muutenkin.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä ja siitä kerrottiin Helsingin yliopiston verkkouutisissa.

Hertta Vierula Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.