Lehti 15: Ajan­kohtai­sta 15/2016 vsk 71 s. 1051

Yhtiöittäminen yllätti eniten

Yhtiöittäminen ja työntekijöiden asema ­mietityttävät ­haastateltavia sote-uudistuksessa. Myös rahoitus ja tilaajien rooli odottavat ­ratkaisuja.

Hertta VierulaMiia Soininen Ja Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Juha Tuominen

Kuvituskuva 2

Kristiina Patja

Kuvituskuva 3

Rauno Ihalainen

Parempi ratkaisu

18 maakunnan ja viiden yhteistyöalueen malli on huomattavasti parempi ratkaisu kuin aiempi esitys, toteaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

– Yhtiöittämisen vankka linjaus tuli koko maata ajatellen uudempana asiana. Meillä Pirkanmaan erikoissairaanhoidossa sitä on mietitty jo varsin laajasti.

Ihalaisen mukaan valinnanvapauden osalta kannattaa nyt miettiä tarkkaan, että alueellinen ja sosioekonominen tasa-arvo pystytään toteuttamaan.

Hän katsoo, että valinnanvapauden lisäksi seuraavia isoja kysymyksiä ovat rahoitus ja maakuntien toimiminen tilaajina. Rahoitus tulee valtiolta, mutta tärkeä asia on, miten se jaetaan maakunnille ja millä periaatteilla.

– Kun maakunta toimii tilaajana, siihen tilanteeseen täytyy olla hyvät kriteerit. Tätä työtä on tehty Suomessa vielä kohtalaisen vähän.

Tämä voi toimia

Nyt tehty ehdotus perustuu laajan kokonaisuuden yhteen osaan: lääkärin vastaanoton saatavuuteen, arvioi Kirkkonummen terveyskeskuksen ylilääkäri Kristiina Patja.

– Sosiaalihuollosta ja erikoissairaanhoidosta ei ole puhuttu vielä mitään.

Patja painottaa, että perusterveydenhuollon käsite on määriteltävä hyvin tarkasti, kun arvioidaan, mikä kuuluu vapaan valinnan piiriin. Järjestelmä ja sen ohjaus ja valvonta on rakennettava huolella ja ajoissa.

Yhtiöittäminen ja työntekijöiden asema panevat pohtimaan. Työsuhteiden perusteiden pitää olla samalla samanlaiset kaikissa yhtiöissä, jotta yhtiöt todella olisivat tuottajina samalla viivalla.

Patja on varovaisen optimistinen.

– Uskon, että hyvin hoidettuna uudistus tuo lisää terveyttä, jos se tavoittelee aidosti integraatiota.

Testattava käytännössä

Terveystalon johtavan ylilääkärin Juha Tuomisen mukaan hallituksen sote-linjauksissa on paljon periaatteellisia kysymyksiä, joiden toimeenpano pitää ratkaista ja joilla on vaikutuksia jopa muuhun lainsäädäntöön. Tällaisia ovat esimerkiksi kilpailuneutraliteettia ja kuntien omaa tuotantoa koskevat linjaukset. Tuomisen mielestä on varsin ymmärrettävää, että kuntatoimijoista tulee yhtiömuotoisia.

Lue myös

– Monia lainsäädännöllisiä asioita täytyy ratkaista, ennen kuin kilpailuneutraliteetti oikeasti toteutuu. Tällä hetkellä lääkelainsäädäntö ja alv-käytännöt ovat syrjiviä, ja siksi näitä asioita täytyy lähteä viemään eteenpäin.

Tuomisen mielestä sote-suunnitelmia pitäisi ryhtyä testaamaan käytännössä ennen vuotta 2019, mielellään jo ensi vuonna.

› Innostaako yhtiöittäminen? Lue lisää


Faktat

MITÄ SEURAAVAKSI?

• Valinnanvapauden laajentamisen tapoja pohtiva työryhmä jättää loppu­raporttinsa toukokuun lopussa.

• Järjestämislaki ja maakuntalaki lähetetään lausuntokierrokselle juhannukseen mennessä.

• Marraskuussa 2016 on tarkoitus antaa järjestämis- ja maakuntalait eduskunnan käsittelyyn. Valinnanvapauslaki lähetetään lausuntokierrokselle.

• Hallituksen suunnitelman mukaan järjestämis- ja maakuntalait tulevat voimaan heinäkuussa 2017. Järjestämisvastuu siirtyy maakunnille 2019.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030