Ajan­kohtai­sta

Yksityislääkäriltä toivotaan työnantajan todistusta A(H1N1)-rokotukseen

Infektiopotilaita tai infektiolle alttiita potilaita hoitavat yksityislääkärit saavat näinä päivinä rokotteen kotikuntansa terveysasemalta, ellei työterveyshuolto ole ottanut asiaa hoitaakseen. Rokotusluukulle toivotaan mukaan työnantajan todistusta siitä, että lääkäri kuuluu ensin rokotettavien ryhmään.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rokote_by_Mariano_Ruiz_Pixmac.jpg

Terveydenhuollon henkilökunnan A(H1N1)-rokotukset alkoivat tällä viikolla. THL:n arvion mukaan rokotuksia on otettu aktiivisesti, tilastoja asiasta ei ole.

Lääkäreistä rokotuksen saavat THL:n rokotusjärjestyksen mukaan tällä hetkellä he, jotka työskentelevät infektiopotilaiden tai infektiolle alttiiden potilaiden kanssa. Jälkimmäisiä ovat syöpäpotilaat, vastasyntyneet, kehitysvammaiset sekä ne potilaat, joilla on lääkityksen (kuten syöpälääkityksen tai isojen kortisoniannosten) tai sairauden (kuten leukemian) aiheuttama immuunivaje.

Vanhukset eivät kuulu tähän ryhmään, THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino muistuttaa.

Rokotuksen järjestämisestä vastaa kunta. Se voi sopia työterveyshuoltojen kanssa rokotuksen järjestämisestä, muuten rokotteet annetaan terveydenhuollon henkilöstölle terveysasemilla. Jos yksityissektorilla toimiva, rokotettavien ryhmään kuuluva lääkäri ei ole saanut työterveyshuollostaan viestiä A(H1N1)-rokotuksesta, hänen tulee ottaa yhteys omaan terveysasemaan. Jos siellä ei rokotetta annettaisi, oikea terveysasema osataan neuvoa.

THL toivoo, että työnantaja antaisi lääkärin mukaan terveysasemalle pienimuotoisen todistuksen siitä, että hän kuuluu rokotettavien ryhmään.

- Yksityisen aseman johdon on helpointa itse arvioida, ketkä ovat rokotukseen oikeutettuja. Mitään byrokraattista ja kallista todistusjärjestelmää ei tarvita, rokotusluukulle riittää pieni lappu, jossa kerrotaan lääkärin kuuluvan tähän rokotettavien ryhmään. Lappuun nimi, leima ja yhteystiedot alle. Uskon, että rokotusluukulla pärjää puhumallakin, tuskin kunnissa täysin tuntemattomia lääkäreitä asuu, Leino sanoo.

Suurta rokotusoikeuden väärinkäyttöepisodia Leino ei povaa, mutta muistuttaa, että rokotusten jaon pitää perustua oikeudenmukaisuuteen.

A(H1N1)-rokotetta voidaan jakaa suoraan myös sairaaloihin, joilla on sairaala-apteekkioikeus. Rokote vaatii kylmäsäilytyksen, joten sekin osaltaan rajaa säilytys- ja injektiopisteiden valintaa kunnissa.

Leino toivoo, että lääkärit rokotuttaisivat itsensä asuinkuntansa terveysasemilla, jotta rokotuksista jäisi oikea tieto rekistereihin. Tietoa saatetaan joskus tarvita esimerkiksi tutkimustyössä.

Pääkaupunkiseudulla rokotetaan ensi viikolla

Tiedot rokotusaikatauluista löytyvät muun muassa kaupunkien ja kuntien internetsivuilta.

Pääkaupunkiseudulla yksityislääkärit saavat rokotteen ensi viikolla. Helsingissä infektiopotilaita hoitavia lääkäreitä rokotetaan ilman ajanvarausta 4.-5.11. klo 9 - 15 Haagan, Itäkeskuksen, Malmin ja Viiskulman terveysasemilla. Rokotuksia jatketaan tarvittaessa tämän jälkeenkin.

Vantaalla rokotusaika on 2.-6.11. klo 8-16 Hakunilan terveysasemalla.

Espoossa yksityislääkärit ja vuokrafirmojen lääkärit rokotetaan 2.-6.11. kello 14-19 Tapiolan terveysasemalla. Mukaan pyydetään ottamaan työnantajan todistus tai viimeinen palkkakuitti.

Jaana Ahlblad
kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030