Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2013 vsk 68 s. 1958

Yksityislääkärit toivovat lisää aikaa potilastietojen sähköistämiseen

Yksityislääkärit toivovat, että potilastietojen sähköistäminen alkaisi suurista lääkärikeskuksista pienemmille sopivien ohjelmistojen vielä puuttuessa.

Juha-Pekka Honkanen

Yksityiset lääkäriasemat siirtyvät sähköiseen reseptiin ensi vuoden huhtikuussa. Sähköisen potilastiedon arkiston käyttöönotto häämöttää kahden vuoden päässä. Aikatauluista uhkaa tulla kireitä, sillä pienten lääkärikeskusten maksukyvylle käyvät kevyet ohjelmistot puuttuvat markkinoilta eikä kustannusten jaosta Kelan ja yritysten välillä ole yksimielisyyttä.

Lääkäripalveluyritykset ry:n puheenjohtaja Kari Varkila esittää, että toimivat ohjelmistot rakennettaisiin ensin suuriin lääkärikeskuksiin, ja järjestelmään liittymistä vaadittaisiin vasta sen jälkeen pieniltä toimijoilta, joilla ei ole omaa potilastietojärjestelmää. Tällä hetkellä e-reseptin määrääminen onnistuu vain suurten lääkärikeskusten ulottuvilla olevilla ohjelmistoilla. Varkilan mukaan olisi syytä pohtia, voitaisiinko pienten lääkäriasemien liittymistä sähköiseen potilastiedon arkistoon lykätä siihen saakka, että niiden maksukykyyn ja tarpeisiin soveltuvat ohjelmistot ovat valmiina.

- Tietojärjestelmähankinnoista ei saa tulla sellaista tekijää, jonka perusteella pienyritykset menevät nurin tai yksityislääkärit siirtyvät vastentahtoisesti työskentelemään isoihin lääkäriasemiin, Varkila sanoo.

LPY:n huoli on osittain turha. Syyskuun 2015 määräaika koskee ainoastaan niitä lääkäriasemia, jotka tallentavat potilastietoa sähköisesti. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen THL:n OPER-yksiköstä muistuttaa, että yksityislääkäreillä säilyy oikeus toteuttaa potilasasiakirja-arkistonsa paperisena tai mikrofilmille siirrettynä. Tällöin he eivät kuitenkaan pääse hyödyntämään sähköistä arkistoa.

Missä viipyy web-resepti?

Todennäköisimmin etenkin pienet terveyspalveluyritykset tulevat hyödyntämään web-reseptiä, jossa yhteys Reseptikeskukseen otetaan tavallisen nettiselaimen välityksellä. Kehittämispäällikkö Maritta Korhonen OPER-yksiköstä sanoo, että web-reseptissäkin tunnistautuminen tulisi tehdä toimikortilla tai muulla tunnisteella, jolla varmistutaan lääkärin ajantasaisista oikeuksista.

Korhosen mukaan tietojärjestelmätoimittajien on odotettu tarjoavan e-reseptin verkkopalveluita oma-aloitteisesti.

- Yksi lähtökohta on ollut, että markkinat hoitavat palveluiden syntymisen. Kun tarvetta on ja määrittelyt ovat vapaasti saatavilla, olisi ollut odotettavissa että kaupalliset toimijat olisivat jo nyt tarjonneet kevyempiä ratkaisuita sähköisten reseptin kirjoittamiseen.

Myös Anna Kärkkäinen ihmettelee tietojärjestelmätoimittajien hidastelua. Hän sanoo, että Kela on järjestänyt tapaamisia, joiden tarkoituksena on ollut edistää nykyistä kevyempien potilastietojärjestelmien kehittämistä.

- Potilashallinto on suuressa roolissa monissa järjestelmissä, joten tilausta erityisesti potilasasiakirjojen kirjaus- ja katselujärjestelmille on olemassa. Täytyykin kysyä, että ovatkohan järjestelmätoimittajat hereillä?

Lue myös

Edelleen avoimia asioita

Mediconsult Oy:n toimitusjohtaja Tommi Salaspuro sanoo, että Mediatri-potilastietojärjestelmässä on jo mahdollisuus web-reseptin kirjoittamiseen. Salaspuron mukaan asiakkaiden niin halutessa mobiiliversio saadaan viilattua huhtikuuhun mennessä, kuten yritys on THL:n kyselyssä vastannutkin.

- Ennen mobiiliversion kehittämistä loppuun asti pitäisi tietää, tuleeko THL tekemään oman mobiilisovelluksen sähköistä reseptiä varten. Jos näin on, yritysten täytyy miettiä tarkasti, kannattaako niiden tehdä maksullisia sovelluksia sen kanssa kilpailemaan, Salaspuro sanoo.

Johtaja Matti Häkkinen Pegasos-potilastietojärjestelmää kehittävästä CGI:stä kertoo, että yrityksen web-reseptiohjelma on valmiina ja käyttökunnossa. Nykyisellään sitä voi käyttää työasemalla, johon on kytketty toimikortin lukija. Häkkisen mukaan myös CGI:llä odotetaan tietoa siitä, aikovatko STM tai THL teettää oman mobiilipalvelun sähköisen reseptin määräämiseksi.

- Mobiilisovelluksemme saadaan viimeisteltyä nopeasti, mutta sitä ennen lainsäädännön tulisi muuttua mobiilivarmenteen mahdollistavaksi, sillä toimikortin lukijaa ei käytännössä saa kytkettyä mobiililaitteisiin, Häkkinen summaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030