Ylipainoisen raskausdiabetes kertoo pitkäaikaisesta sairastumisriskistä
Tutkimuksen mukaan äidin raskautta edeltävä ylipaino on raskausdiabetesta merkittävämpi tekijä sekä äidin että lapsen pitkäaikaisterveyden kannalta.
Myös raskautta edeltävä ylipaino ilman raskausdiabetesta osoitti lisääntynyttä vaaraa sairastua sekä diabetekseen että verenpainetautiin vastaavan ajan kuluessa verrattuna niihin normaalipainoisiin naisiin, joilla ei ollut raskausdiabetesta eikä sen riskitekijöitä.
Verrattuna raskausdiabetesta sairastaneiden äitien lapsiin, tyypin 1 diabetesta sairastavien äitien lapsilla oli havaittavissa heikompaan sokerinsietoon viittaavia muutoksia jo ennen kouluikää. Äidin tyypin 1 diabetes saattaa olla raskausdiabetesta tärkeämpi vaaratekijä lapsen pitkäaikaisterveydelle, mutta tulosten tulkinnassa on huomattava, että ero ryhmien välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevä, kun otettiin huomioon raskaudenaikainen painonnousu.
Ylipainoisten, raskausdiabetesta sairastavien äitien lapset olivat 16-vuotiaina noin neljä kertaa useammin ylipainoisia ja vyötärölihavia normaalipainoisten ja normaalin raskaudenaikaisen sokeriaineenvaihdunnan omaavien äitien lapsiin verrattuna. Äidin raskautta edeltävä ylipaino oli myös lapsen ylipainon ja vyötärölihavuuden itsenäinen vaaratekijä, mutta äidin raskausdiabetes ilman ylipainoa ei lisännyt lapsen vaaraa sairastua näihin tauteihin.
Tutkimuksen perusteella äidin ylipainon ehkäisy ja hoito vaikuttaa olevan keskeinen tavoite väestön metabolisen sairastavuuden vähentämiseksi.
LL Jatta Pirkolan väitöskirja ”Gestational diabetes: Long-term, metabolic consequences for the mother and child” (Raskausdiabeteksen vaikutus äidin ja lapsen pitkäaikaisterveyteen) tarkastetaan Oulun yliopistossa 11.6.2010.
Kuva: Pixmac