Yt-neuvottelut huolettavat Oulun yliopistoväkeä
– Pelon sekaisin tuntein mennään. Opetuksessa on jo niin minimiresurssit, että ei ole varaa vähentää, Killan hallituksen puheenjohtaja kuvailee.
Maaliskuussa alkaneet yt-neuvottelut huolettavat Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoita ja opetushenkilöstöä.
Oulun Lääketieteellisen Killan hallituksen puheenjohtajan Markus Seppälän mukaan opiskelijoita mietityttää, miten kovasti uudet säästöt iskevät opetuksen laatuun. Vyötä on kiristetty jo aiemminkin.
– Pelon sekaisin tuntein mennään. Opetuksessa on jo niin minimiresurssit, että ei ole varaa vähentää, hän sanoo.
Resurssipula näkyy Seppälän mukaan muun muassa pienryhmäopetuksessa ja siinä, että luennoilla osa opiskelijoista saattaa joutua istumaan lattialla.
Lääketieteen kandidaatti Maaret Laakso toteaa, että opiskelijat pelkäävät eniten kliinisten opettajien puolesta. Opiskelijat suunnittelevatkin kannanottoa ja mielenilmausta asiasta.
– Vaikutusmahdollisuutemme asiassa ovat vähäiset. Koetamme tehdä minkä pystymme, mutta tuntuu, että asiat ovat ulottumattomissamme.
Opettajien tilanne on heikko
Yliopistotutkija Miia Turpeisen mukaan henkilökunta ei osaa kuvitella, mistä vähennyksiä voisi tehdä vaarantamatta opetusta.
– Moni opettaja tekee jo töitä jaksamisen äärirajoilla. Opetuksen kehittämiseen ei jää yhtään aikaa.
Turpeisen mukaan tiedekunnalla alkaa olla rekrytointivaikeuksia. Suurin osa opetushenkilökunnasta on määräaikaisia. Opettajien työmotivaatio heikkenee, ja moni siirtyy tekemään kliinistä virkaa.
– Sisäänotto kasvaa ensi syksynä 22:lla ja resurssit pienenevät. Tämän pitää olla yliopiston tiedossa. Tähän asti on jouduttu tinkimään laadussa, ja jatkossa säästöt näkyvät varmasti myös tutkintojen määrissä, Turpeinen toteaa.
Rahoitus supistui 10 miljoonaa
Oulun yliopiston yt-neuvottelut päättyvät 22. huhtikuuta. Neuvottelut koskevat lääketieteellisen lisäksi luonnontieteellistä ja teknillistä tiedekuntaa, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan matematiikan jaosta sekä muutamia muita yliopiston yksiköitä.
Yliopisto tavoittelee vuositasolla 5,5 miljoonan euron säästöjä. Yliopiston mukaan sen saama perusrahoitus on pienentynyt noin 10 miljoonaa euroa vuosina 2012–2014 muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön alan rahoitusleikkausten takia.
Lääketieteellisen tiedekunnan tämän vuoden budjetin alijäämä on lähes 1,5 miljoonaa euroa.
Yliopiston yt-neuvottelujen kohteena on 1 700 työntekijää. Henkilöstön vähennystarve on 130 henkilötyövuotta.
Miia Soininen
Kuva: Ilpo Okkonen/Oulun yliopisto