1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. YTHS:n mielenterveyspalveluilla on kysyntää
Ajan­kohtai­sta 26/1999 vsk 54 s. 3105

YTHS:n mielenterveyspalveluilla on kysyntää

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön, YTHS:n, mielenterveystyö on toiminut omana linjanaan YTHS:ssä 30 vuotta. Mielenterveyspalvelujen laajamittainen toteuttaminen pohjautui aikanaan todettuun tarpeeseen, joka ei sittemmin ole ainakaan vähentynyt.

YTHS:n Jyväskylän terveydenhoitoasemalla tehty selvitys osoitti, että vuonna 1997 mielenterveyspalveluja käytti keskimäärin 22,5 opiskelijaa tuhatta opiskelijaa kohti. Kymmenen vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 14,2 opiskelijaa. Jos mielenterveyspalvelujen käyttö suhteutetaan opiskelijamäärään, kasvu oli 58 %. YTHS:n johtajapsykiatrin Kari Pylkkäsen mukaan muutos tuskin kuitenkaan heijastaa opiskelijoiden mielenterveyden häiriöiden yleistymistä, vaan ennemminkin asennemuutosta, joka on johtanut mielenterveyspalvelujen kysynnän merkittävään kasvuun. Nykyopiskelijat puhuvat asioistaan avoimesti.

Käynnit YTHS:n psykiatreilla ja psykologeilla lisääntyivät yhteensä 8,4 % vuosina 1996-98. Kasvu on samaa suuruusluokkaa kuin Oulun YTHS:n terveydenhoitoaseman mielenterveyspalvelujen koko vuosittainen tuotantovolyymi, Pylkkänen kertoo YTHS:n julkaisemassa kirjassa 30 vuotta opiskelijoiden mielenterveystyötä.

Lue myös

Opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen tarve liittyy pääosin ikäkauden mukaisiin psykososiaalisen kehityksen haasteisiin, Pylkkänen kirjoittaa.

Peräti 40 % YTHS:n mielenterveyspalvelujen käytöstä liittyy opiskelukyvyn lamaantumiseen tai sen vakavaan uhkaan. Yleisin hoitoon hakeutumiseen johtanut oire on masennus. Myös syömishäiriöt näyttävät viime vuosien aikana yleistyneen.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.