Ajan­kohtai­sta

Z73 on signaali työnantajalle

Jos potilas on sairauden vuoksi työkyvytön, on kirjattava varsinainen sairausdiagnoosi ja sen rinnalle työuupumuksesta kertova Z73-diagnoosi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/masennus_by_SPX1MPK_Pixmac.jpg
Mediassa nousee aika ajoin esille aihe, ettei työuupumus ole peruste palkalliselle sairauslomalle. ­Lääkärit tuntuvat kyllä tietävän asian hyvin, arvioi työterveys­huollon ylilääkäri Tiina Kaarne Puolustusvoimista. Kaarnella on pitkä kokemus myös vakuutus­lääketieteen alalta.

– Työuupumus ei ole sairaus vaan elämäntilanne, mutta jopa yhdeksässä tapauksessa kymmenestä sen yhteydessä on diagno­soitavissa psykiatrinen sairaus, kuten masennus tai sopeutumis- tai stressihäiriö.

Jos potilas on sairauden vuoksi työkyvytön, on kirjattava varsinainen sairausdiagnoosi ja sen rinnalle työuupumuksesta kertova Z73-diagnoosi. Se kehottaa työn­antajaa kartoittamaan työn kuormittavuutta. Pelkkä Z73 oikeuttaa palkattomaan vapaaseen.

– Aina ei tarvita sairauslomaa ja vain harva työhön liittyvä ­ongelmatilanne paranee kotona lepäämällä. Ensisijainen toimen­pide on neuvottelu esimiehen kanssa.

Kaarne muistuttaa, että työ voi sairastuttaa terveenkin ihmisen.

– Tunnollisille työntekijöille saattaa kasautua kohtuuttomasti töitä tai älyllisesti inspiroivat tehtävät houkuttavat liian pitkiin päiviin. Työuupumus on erittäin vahva riskitekijä masennukselle, siksi on tärkeää havaita se ajoissa. Potilas tutkitaan normaalin kliinisen käytännön mukaan.

Kelan mukaan Z-diagnoosin perusteella haettujen sairaus­päivärahakausien määrä väheni hieman vuodesta 2004 vuoteen 2008. Niiden osuus kaikista hae­tuista sairauspäivärahakausista on alle prosentin.

Jaana Ahlblad
Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030