Lehti 5: Näkö­kulma 5/2021 vsk 76 s. 260 - 261

Koronarokotukset on tärkeää saada Kantaan

Koronaan liittyvät potilastiedot tulee saada sujuvasti kansalaisen ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Nykytilanne ei tätä kaikilta osin takaa.

Vertti Kiukas
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Suomen väestö rokotetaan laajasti koronavirusta vastaan, ja testaus jatkuu vilkkaana. On erittäin tärkeää, että kansalainen löytää rokotustietonsa ja testituloksensa sujuvasti yhdestä paikasta, Omakannasta. Tällöin myös yhteydenotot terveydenhuoltoon vähenevät, ja vältetään turhaa kuormitusta.

Tietoihin liittyvää kansallista valmistelua on tehty sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kelan sekä muiden toimijoiden yhteistyönä. Olemme Kelassa pitäneet esillä kansalaisen sujuvan asioinnin merkitystä. Kun tiedonkulku hänelle toimii, päättäjien ja sote-ammattilaisten työ helpottuu.

Omakanta on suomalaisten laajasti tuntema ikkuna omiin terveystietoihin. Rokotustodistuksen ja testitulosten on oltava jatkossa helposti saatavilla esimerkiksi matkustamista varten. Tähän Omakanta on luonteva paikka. Kanta-järjestelmän avulla tiedot ovat myös sote-ammattilaisten käytössä yli organisaatiorajojen.

Tällä hetkellä kaikkialla terveydenhuollossa ei ole tietojärjestelmäversioita, joilla koronatestien ja -rokotusten tiedot saataisiin Omakantaan riittävällä tarkkuudella. Ratkaisut on etsittävä nopeasti.

Kansallista tukea terveydenhuollolle

Julkisuudessa on ollut esillä kansallinen rokotusrekisteri, jonne terveydenhuolto kirjaa rokotustiedot. Rokotusrekisterin tiedot eivät kuitenkaan siirry Omakantaan, eikä se vastaa kattavasti terveydenhuollon tarpeisiin. Rekisteriin tarvittavat tiedot voitaisiinkin kerätä Kannan kautta. Näin toteutuisi kertakirjaaminen, ja tietoa voitaisiin hyödyntää monipuolisesti.

Kansalaiselle on tärkeää, että koronarokotukset tulevat näkyviin Omakannan Rokotukset-otsikon alle. Kun kyseessä on koko väestöä koskeva asia, tieto on tarjottava kansalaisille niin selkeästi kuin mahdollista. Tämän tiedämme muun muassa koronaepidemian tähänastisten kokemusten perusteella. Akuutin tilanteen ratkaisun jälkeen tulisi ryhtyä määrätietoisesti rakentamaan järjestelmään ominaisuuksia, jotka parhaimmillaan muistuttaisivat jokaista siitä, milloin on aika uusia rokote, mikä tahansa sellainen. Tärkeimmäksi tavoitteeksi on otettava ihmisen, ei niinkään hallinnon tarpeet.

Terveydenhuollon tulee siis paitsi huolehtia tietojen kirjaamisesta Kantaan potilastietojärjestelmänsä kautta, myös huolehtia kirjaamisesta oikeassa muodossa. Potilastietojärjestelmissä on monia tapoja tallentaa rokotustietoja, joten terveydenhuoltoon voi kohdistua erilaisia vaatimuksia. Tilanteeseen tarvitaan kansallista tukea, ja sote-kentän tarpeita on kuultava tarkasti.

Lue myös

Ratkaisuja etsitään parhaillaan. Myös tähän asti kirjatut koronarokotus- ja testitiedot on tärkeää saada oikealla tavalla näkyviin Omakantaan.

Yhteisiä ratkaisuja kaivataan pikaisesti

Kantaan kertyvän tiedon pohjalta voitaisiin tuottaa myös rokotus- ja testitodistukset, jos kansallisesti näin linjataan. Tästä tarvitaan nopeita päätöksiä. Euroopan komissio ja WHO valmistelevat parhaillaan kansainvälisiä linjauksia, ja Suomi on työssä mukana. Valmistelua tulee samalla edistää kansallisesti nopeaan tahtiin.

Koronatestaus ja -rokotukset koskevat kaikkia Suomen asukkaita. Tiivistä yhteistyötä tarvitaan sote-kentän, tietojärjestelmätoimittajien ja viranomaisten kesken. Meidän on yhdessä varmistettava, että kansalainen saa itseään koskevat tiedot tutusta Omakannasta. Terveydenhuolto tarvitsee tukea ja selkeät toimintaohjeet rokotustietojen kirjaamiseen potilastietojärjestelmäkohtaisesti.

Kela priorisoi koronatilanteen kansallisen ratkaisemisen ja yhteistyön erittäin korkealle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030